Далибор Јовић скоро деценију успјешан у узгајању јагода

Срна
Foto: РТРС

Далибор Јовић производњом јагода бави се од 2015. године.

Посједује двије плантаже, укупно површине 1,5 хектара, које су смјешетне на двије локације, Гомјеници и Криваји.

Јагоде узгаја и у пластенику, површине 200 метара квадратних.

Тренутно се ради чишћење јагода, односно скидање старог листа, како би јагода ушла здрава у нову производну сезону. Јовић се бави органским узојем јагода, па када је ријеч о прихрани, користи искључиво органо-минерална ђубрива која су препоручена у органском узгоју воћа и поврћа.

- Јагода је захтијева воћка која тражи доста труда и сталне посјете у самој плантажи, мора се редовно наводњавати и мора се вршити редовна контрола на присуство разних инсеката који пријете да униште цвијет - објашњава Јовић.

Садња јагоде се врши ручно и изискује неопходно искуство и употребу адекватног ножа за садњу јагоде. Саднице стижу из Италије, која је највећи произвођач овог садног материјала у Европи.

- Ми иначе јагоду држимо у двије производне године, у два поризводна циклуса, зато што прве године имамо највећи род у јагоди, друге године је нешто мало мањи, трећа година је неисплатива, нема рентабилности и ми друге године након бербе јагоде идемо поново све испочетка - прича Јовић.

Јовић сарађује и са двије Пољопривредне задруге, а већину произвдедених јагода продаје свјеже својим сталним купцима, који му се годинама враћају, преноси РТРС.

У сезони, неколико дана, купци имају могућност да посјете плантаже и сами уберу јагоде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана