Црвени троугао на лијеку пише казну

Јелена Станић
Црвени троугао на лијеку пише казну

БАЊАЛУКА - Грађани прије и у току вожње не смију користити лијекове на чијим кутијама је истакнут црвени троугао, иако су дио њихове редовне терапије, јер им у том случају пријете казне до 1.000 КМ, као и одузимање возачке дозволе до шест мјесеци.

Да је немало оних који сједају за волан под утицајем наркотика или лијекова на којима је означено да се не смију употребљавати за вријеме вожње, потврђују и подаци Министарства унутрашњих послова РС према којима је од почетка године до 18. новембра из тих разлога кажњено 118 возача.

- У истом периоду 892 возача су санкционисана због одбијања да се подвргну тестирању на присуство дрога у организму, других опојних средстава или лијекова - казали су у МУП-у РС.

Према њиховим подацима, због истог прекршаја је у упоредном периоду лани санкционисано 107 возача, а 493 су одбила да се подвргну тестирању. У МУП-у су казали да су за ове прекршаје Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђене сљедеће санкције.

- Уколико возач учини неки од тих прекршаја, биће кажњен новчаном казном од 100 КМ, два казнена бода и забраном управљања моторним возилом један мјесец. Ако је извршењем овог прекршаја изазвана саобраћајна несрећа, учинилац ће се казнити новчаном казном од 300 до 1.000 КМ, те ће му бити забрањено управљање возилом од једног до шест мјесеци - истакли су у МУП-у.

Да возачи који користе лијекове са могућим утицајем на психофизичке способности, односно оне из групе тригоника, значајно повећавају ризик да узрокују саобраћајну несрећу сматра и вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

- Субјективни осјећај возача је једно, а могући утицај лијека на његове способности друго. Нису произвођачи тих лијекова без разлога ставили упозорење да они који га користе не смију да раде - казао је Радовић, додајући да се о овом проблему недовољно прича и позивајући љекаре да упозоре своје пацијенте прије него што им пропишу рецепт за те лијекове.

Предсједница Фармацеутског друштва РС Рада Амиџић казала је да лијекови из групе тригоника који утичу на централни нервни систем могу озбиљно утицати на способности возача, због чега не би смјели сједати за волан.

- Поред тога што на пацијенте дјелују успављујуће и опуштајуће, ти лијекови могу озбиљно да угрозе способност и брзину реаговања возача. Они су свјесни окружења, али су њихове реакције успореније - појаснила је Амиџићева.

Додала је да у коришћењу ових медикамената морају бити опрезни и они који раде на пословима гдје постоји ризик од озбиљне повреде.

- То се посебно односи на раднике на пиланама и за опасним машинама који морају бити под строгим љекарским надзором, те да им њихов љекар каже да ли смију да раде док су под терапијом - сматра Амиџићева.

Истакла је и да они који користе медикаменте против алергија, односно антихистаминике морају бити опрезни.

- Постоје лијекови који се користе за ублажавање алергијских симптома, након којих не смијете сјести за волан јер садрже активну компоненту која изазива благу поспаност и омамљеност - додала је Амиџићева.

Један од најочигледнијих знакова да се не смије сједати за волан је црвени троугао, а како је нагласила Амиџићева, уколико грађани нису сигурни да смију управљати возилом због прописане терапије, треба да се обрате фармацеуту или свом љекару, који ће им дати потребне информације.

 Умор и болест

У МУП-у РС су казали да је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, између осталог, прописано када грађанин не смије управљати возилом у саобраћају на путу.

- То се односи на оне за воланима који су у толикој мјери уморни или болесни или су у таквом психичком стању да су неспособни за безбједно управљање возилом. Такође, управљати возилом не смије ни возач под дјеловањем дрога, других опојних средстава или лијекова на којима је означено да се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње - појаснили су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана