Crveni trougao na lijeku piše kaznu

Jelena Stanić
Crveni trougao na lijeku piše kaznu

BANjALUKA - Građani prije i u toku vožnje ne smiju koristiti lijekove na čijim kutijama je istaknut crveni trougao, iako su dio njihove redovne terapije, jer im u tom slučaju prijete kazne do 1.000 KM, kao i oduzimanje vozačke dozvole do šest mjeseci.

Da je nemalo onih koji sjedaju za volan pod uticajem narkotika ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje, potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS prema kojima je od početka godine do 18. novembra iz tih razloga kažnjeno 118 vozača.

- U istom periodu 892 vozača su sankcionisana zbog odbijanja da se podvrgnu testiranju na prisustvo droga u organizmu, drugih opojnih sredstava ili lijekova - kazali su u MUP-u RS.

Prema njihovim podacima, zbog istog prekršaja je u uporednom periodu lani sankcionisano 107 vozača, a 493 su odbila da se podvrgnu testiranju. U MUP-u su kazali da su za ove prekršaje Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđene sljedeće sankcije.

- Ukoliko vozač učini neki od tih prekršaja, biće kažnjen novčanom kaznom od 100 KM, dva kaznena boda i zabranom upravljanja motornim vozilom jedan mjesec. Ako je izvršenjem ovog prekršaja izazvana saobraćajna nesreća, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 300 do 1.000 KM, te će mu biti zabranjeno upravljanje vozilom od jednog do šest mjeseci - istakli su u MUP-u.

Da vozači koji koriste lijekove sa mogućim uticajem na psihofizičke sposobnosti, odnosno one iz grupe trigonika, značajno povećavaju rizik da uzrokuju saobraćajnu nesreću smatra i vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

- Subjektivni osjećaj vozača je jedno, a mogući uticaj lijeka na njegove sposobnosti drugo. Nisu proizvođači tih lijekova bez razloga stavili upozorenje da oni koji ga koriste ne smiju da rade - kazao je Radović, dodajući da se o ovom problemu nedovoljno priča i pozivajući ljekare da upozore svoje pacijente prije nego što im propišu recept za te lijekove.

Predsjednica Farmaceutskog društva RS Rada Amidžić kazala je da lijekovi iz grupe trigonika koji utiču na centralni nervni sistem mogu ozbiljno uticati na sposobnosti vozača, zbog čega ne bi smjeli sjedati za volan.

- Pored toga što na pacijente djeluju uspavljujuće i opuštajuće, ti lijekovi mogu ozbiljno da ugroze sposobnost i brzinu reagovanja vozača. Oni su svjesni okruženja, ali su njihove reakcije usporenije - pojasnila je Amidžićeva.

Dodala je da u korišćenju ovih medikamenata moraju biti oprezni i oni koji rade na poslovima gdje postoji rizik od ozbiljne povrede.

- To se posebno odnosi na radnike na pilanama i za opasnim mašinama koji moraju biti pod strogim ljekarskim nadzorom, te da im njihov ljekar kaže da li smiju da rade dok su pod terapijom - smatra Amidžićeva.

Istakla je i da oni koji koriste medikamente protiv alergija, odnosno antihistaminike moraju biti oprezni.

- Postoje lijekovi koji se koriste za ublažavanje alergijskih simptoma, nakon kojih ne smijete sjesti za volan jer sadrže aktivnu komponentu koja izaziva blagu pospanost i omamljenost - dodala je Amidžićeva.

Jedan od najočiglednijih znakova da se ne smije sjedati za volan je crveni trougao, a kako je naglasila Amidžićeva, ukoliko građani nisu sigurni da smiju upravljati vozilom zbog propisane terapije, treba da se obrate farmaceutu ili svom ljekaru, koji će im dati potrebne informacije.

 Umor i bolest

U MUP-u RS su kazali da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, između ostalog, propisano kada građanin ne smije upravljati vozilom u saobraćaju na putu.

- To se odnosi na one za volanima koji su u tolikoj mjeri umorni ili bolesni ili su u takvom psihičkom stanju da su nesposobni za bezbjedno upravljanje vozilom. Takođe, upravljati vozilom ne smije ni vozač pod djelovanjem droga, drugih opojnih sredstava ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje - pojasnili su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana