Побратимили се општина Језеро и јапански град Сусами

Срна
Побратимили се општина Језеро и јапански град Сусами

ЈЕЗЕРО - Општина Језеро и јапански град Сусами потписале су данас споразум о братимљењу ове двије локалне заједнице.

Споразум су потписали начелник општине Језеро Снежана Ружичић и градоначелник Сусамија из Јапана Цутоми Ивато посредством онлајн зум платформе.

Потписивању споразума о братимљењу у општини Језеро присуствовали су и амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито, док је истовремено у општини Сусами присуствовао амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан.

Ито је рекао новинарима да је ово прва прилика да се братиме општина из БиХ и град из Јапана, те да му је било пријатно изненађење, због чега је срећан.

"У току данашње церемоније имали смо прилику да видимо пригодан кратки видео о самом граду Сусами, ради се о малом и угодном граду са веома лијепом природом, који излази на Пацифички океан", навео је он.

Ито је истакао да и Језеро и Сусами имају велики потенцијал у еко-туризму, тако да су оба прва човјека тих локалних заједница мотивисана да развијају ову грану привреде.

Он је додао да ће и они, као представници Владе Јапана, учинити све да та сарадња између локалних заједница крене, првенствено да се развија у погледу еко-туризма, али ту је и рамјена мишљења, искустава.

Ружичићева је нагласила да је посебно срећна што је ова општина добила прилику да се братими као прва општина из Ррепублике Српске, па и БиХ, са једном локалном заједницом из Јапана.

Она је навела да је то све захваљујући посредовању амбасадора Берјана, који је направио везу између ових локалних заједницан које имају много сличности, као што су нетакнута природа, бављење туризмом, подизање еколошке свијести и друго.

"Иста нам је и густина насељености, они имају 21 становника на једном метру квадратном, као и ми. Имамо и двије необичне везе, конекције, они имају поштанско сандуче испод нивоа мора у које се годишње похрани неколико хиљада писама, а ми имамо конекцију са Марсом, кратер на Марсу носи назив по нашој општини", истакла је Ружичићева.

Она вјерује да ће ово братимљење да пошаље дивну поруку утопљавања већ много добрих односа са Владом Јапана и са народом Јапана који је много помагао ове просторе, те изразила сигурност да ће даљим сарадњама и пројектима да крунишу братимљење.

Помоћник министра за сарадњу са дијаспором у Министарству за европске интеграције и међународну сарадању Српске Хелена Крнетић наводи да они увијек подржавају овакве иницијативе и труде се да промовишу међународну сарадњу и њене бенефите.

"Велика и значајна ствар је ово потписивање јер је то први случај у Републици Српској, а надамо се да ће у будућности бити још оваквих иницијатива и да ће ова потписана повеља бити основ за реализацију неких пројеката између ове двије општине", додала је Крнетићева.

Свечаној церемонији су присуствовали и први секретар Јапана у БиХ Јокохама Ватару, савјетник предсједника Републике Српске Александра Мичић, те остали представници општине Језеро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана