Pobratimili se opština Jezero i japanski grad Susami

Srna
Pobratimili se opština Jezero i japanski grad Susami

JEZERO - Opština Jezero i japanski grad Susami potpisale su danas sporazum o bratimljenju ove dvije lokalne zajednice.

Sporazum su potpisali načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić i gradonačelnik Susamija iz Japana Cutomi Ivato posredstvom onlajn zum platforme.

Potpisivanju sporazuma o bratimljenju u opštini Jezero prisustvovali su i ambasador Japana u BiH Makoto Ito, dok je istovremeno u opštini Susami prisustvovao ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Ito je rekao novinarima da je ovo prva prilika da se bratime opština iz BiH i grad iz Japana, te da mu je bilo prijatno iznenađenje, zbog čega je srećan.

"U toku današnje ceremonije imali smo priliku da vidimo prigodan kratki video o samom gradu Susami, radi se o malom i ugodnom gradu sa veoma lijepom prirodom, koji izlazi na Pacifički okean", naveo je on.

Ito je istakao da i Jezero i Susami imaju veliki potencijal u eko-turizmu, tako da su oba prva čovjeka tih lokalnih zajednica motivisana da razvijaju ovu granu privrede.

On je dodao da će i oni, kao predstavnici Vlade Japana, učiniti sve da ta saradnja između lokalnih zajednica krene, prvenstveno da se razvija u pogledu eko-turizma, ali tu je i ramjena mišljenja, iskustava.

Ružičićeva je naglasila da je posebno srećna što je ova opština dobila priliku da se bratimi kao prva opština iz Rrepublike Srpske, pa i BiH, sa jednom lokalnom zajednicom iz Japana.

Ona je navela da je to sve zahvaljujući posredovanju ambasadora Berjana, koji je napravio vezu između ovih lokalnih zajednican koje imaju mnogo sličnosti, kao što su netaknuta priroda, bavljenje turizmom, podizanje ekološke svijesti i drugo.

"Ista nam je i gustina naseljenosti, oni imaju 21 stanovnika na jednom metru kvadratnom, kao i mi. Imamo i dvije neobične veze, konekcije, oni imaju poštansko sanduče ispod nivoa mora u koje se godišnje pohrani nekoliko hiljada pisama, a mi imamo konekciju sa Marsom, krater na Marsu nosi naziv po našoj opštini", istakla je Ružičićeva.

Ona vjeruje da će ovo bratimljenje da pošalje divnu poruku utopljavanja već mnogo dobrih odnosa sa Vladom Japana i sa narodom Japana koji je mnogo pomagao ove prostore, te izrazila sigurnost da će daljim saradnjama i projektima da krunišu bratimljenje.

Pomoćnik ministra za saradnju sa dijasporom u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradanju Srpske Helena Krnetić navodi da oni uvijek podržavaju ovakve inicijative i trude se da promovišu međunarodnu saradnju i njene benefite.

"Velika i značajna stvar je ovo potpisivanje jer je to prvi slučaj u Republici Srpskoj, a nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih inicijativa i da će ova potpisana povelja biti osnov za realizaciju nekih projekata između ove dvije opštine", dodala je Krnetićeva.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i prvi sekretar Japana u BiH Jokohama Vataru, savjetnik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mičić, te ostali predstavnici opštine Jezero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana