Без дозволе остало 9.400 комада оружја

Данијела Стоканић
Без дозволе остало 9.400 комада оружја

Бањалука - Оружне листове ове године у Републици Српској замијенило је 12.405 власника ватреног оружја, док се са казном или одузимањем револвера или пушке суочава 9.422 грађана који нису извршили своју законску обавезу.

Првобитни рок за замјену оружних листова био је крај прошле године, међутим, на захтјев власника оружја, он је продужен до 30. јуна.

Становнике РС који нису предали захтјев за добијање валидне дозволе за посједовање оружја, осим заштитне мјере одузимања оружја, очекује и казна од 1.200 до 1.500 КМ.

Како су објаснили у МУП-у РС у појединим организационим јединицама поступци замјене оружних листова још нису окончани, што значи би број замијењених дозвола могао да буде и виши.

- Због сложености поступака или великог броја поднесених захтјева оружни листови нису уручени свим власницима оружја, тако да поступци нису спроведени кроз службене евиденције - казали су у МУП-у додавши да је замјена оружних листова за оружје за личну безбједност уназад неколико година законска обавеза.

Декан Факултета безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић навео је више разлога због којих грађани који посједују оружје бојкотују замјену оружних листова.

- Многи становници оружне листове, који су некада били трајног карактера, нису продужили из финансијски разлога. Међутим, проблем је скривено, потпуно нелегално оружје, заостало из рата, које становници држе у којекаквим земуницама - казао је Ћеранић.

Оружни лист за оружје за личну безбједност издаје се са роком важења од десет година, осим за особе старије од 65 година којима се оружни лист издаје трајно. Уз захтјев за издавање оружног листа било је потребно приложити доказ о поријеклу оружја, доказ о уплаћеној такси за рјешавање захтјева у износу од 30 КМ, доказ о уплати накнаде за образац оружног листа од 20 марака, те љекарско увјерење.

Како би колико-толико олакшали легализацију оружја, Завод за медицину рада и спорта РС снизио је и цијену љекарског увјерења за 20 марака.

Оружани лист у јуну продужио је Бањалучанин Раденко Мишић, који се, како признаје једно вријеме двоумио да ли да то учини.

- Познајем неколико људи који нису продужили оружни лист, јер сматрају да за тим нема потребе, зато што посједују доказ о поријеклу оружја - рекао је Мишић.

Оружни лист

Према Закону о оружју и муницији РС, оружни лист је исправа на основу које се држи и носи оружје, а у коме су наведени подаци о оружју и његовом власнику. Нови Закон о оружју и муницији РС ступио је на снагу у априлу 2016. године. Само годину раније од становништва је одузето 22 килограма експлозива, 305 пушака и 83 пиштоља, као и 891 комад минско-експлозивних средстава и 32.543 комада муниције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана