Бетон скупљи, цијена квадрата мирује

Јана Кезић
Бетон скупљи, цијена квадрата мирује

БАЊАЛУКА - Бетон, који је један од најважнијих материјала у грађевинарству, поскупио је за око 20 одсто, а упућени увјеравају да тај скок цијена неће мијењати вриједност квадрата станова јер на то, прије свега, утиче потражња.

Грађевинари истичу да цијена већине репроматеријала одређено вријеме стагнира, али да им, осим поскупљења бетона, додатни ударац представља и све скупља радна снага.

Власник и директор предузећа “Марковић инвест” из Лакташа Раде Марковић каже да је цијена бетона у овом мјесецу знатно скочила.

- Скупљи је за 30 марака по кубику, односно за око 20 одсто - рекао је Марковић. Објаснио је да цијене иду доље само онима који имају новца да стоодстотно уплате све што наруче, па добију неки рабат.

- Очекујемо да ће те цијене у наредном периоду још ићи горе, то је неминовно. Онај ко има новац да плати, може нешто и очекивати, а ко нема, зарачунава му се још више. Ако затражимо плаћање на 30 дана, цијена иде седам или осам одсто горе, а на 50 дана иде и до десет одсто више - казао је Марковић.

Без обзира на то, он сматра да цијене станова више неће дивљати.

- Оне могу само стајати или ићи доље за око 100 или 150 марака по квадрату - рекао је Марковић.

Да су цијене појединих грађевинских материјала скочиле, потврдио је и извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић.

- Бетон је поскупио, али ми не можемо на то утицати. Нама је најбитнија ставка жељезо, али нико не може прогнозирати какве ће му цијене бити у наредном периоду. Очекујем да ће мировати - рекао је Бијелић.

Објаснио је да цијену станова у првом реду диктира потражња, а не коштање грађевинског материјала.

Директор Агенције за некретнине “Ремаџ” из Бањалуке Драган Милановић каже да су поједини материјали јефтинији него лани, али да се грађевинари суочавају са поскупљењем цемента, а самим тим и бетона. Истиче да је, осим тога, поскупјела и радна снага, али то не би требало да мијења цијену станова.

- Појефтињење или поскупљење сваког појединачног материјала не утиче на то да се мијењају цијене станова. Када поскупе важни материјали, као што су бетон и жељезо, то може дјелимично да утиче на цијену квадрата, али мислим да се то неће догодити - рекао је Милановић.

И он је нагласио да је фактор понуде и потражње главни генератор цијене.

- Продаја некретнина је релативно добра. Када крене грађевинска сезона, у зависности од понуде, знаћемо да ли ће бити корекције цијена - казао је Милановић.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у овој години на домаће тржиште стигло је 20.001.242 килограма производа од камена, гипса, цемента, бетона и азбеста и то у вриједности већој од 20 милиона марака.

- Ових производа је највише увезено из Хрватске и то у количини од 6.203.633 килограма, а чија је вриједност већа од четири милиона марака - подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана