Beton skuplji, cijena kvadrata miruje

Jana Kezić
Beton skuplji, cijena kvadrata miruje

BANjALUKA - Beton, koji je jedan od najvažnijih materijala u građevinarstvu, poskupio je za oko 20 odsto, a upućeni uvjeravaju da taj skok cijena neće mijenjati vrijednost kvadrata stanova jer na to, prije svega, utiče potražnja.

Građevinari ističu da cijena većine repromaterijala određeno vrijeme stagnira, ali da im, osim poskupljenja betona, dodatni udarac predstavlja i sve skuplja radna snaga.

Vlasnik i direktor preduzeća “Marković invest” iz Laktaša Rade Marković kaže da je cijena betona u ovom mjesecu znatno skočila.

- Skuplji je za 30 maraka po kubiku, odnosno za oko 20 odsto - rekao je Marković. Objasnio je da cijene idu dolje samo onima koji imaju novca da stoodstotno uplate sve što naruče, pa dobiju neki rabat.

- Očekujemo da će te cijene u narednom periodu još ići gore, to je neminovno. Onaj ko ima novac da plati, može nešto i očekivati, a ko nema, zaračunava mu se još više. Ako zatražimo plaćanje na 30 dana, cijena ide sedam ili osam odsto gore, a na 50 dana ide i do deset odsto više - kazao je Marković.

Bez obzira na to, on smatra da cijene stanova više neće divljati.

- One mogu samo stajati ili ići dolje za oko 100 ili 150 maraka po kvadratu - rekao je Marković.

Da su cijene pojedinih građevinskih materijala skočile, potvrdio je i izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić.

- Beton je poskupio, ali mi ne možemo na to uticati. Nama je najbitnija stavka željezo, ali niko ne može prognozirati kakve će mu cijene biti u narednom periodu. Očekujem da će mirovati - rekao je Bijelić.

Objasnio je da cijenu stanova u prvom redu diktira potražnja, a ne koštanje građevinskog materijala.

Direktor Agencije za nekretnine “Remadž” iz Banjaluke Dragan Milanović kaže da su pojedini materijali jeftiniji nego lani, ali da se građevinari suočavaju sa poskupljenjem cementa, a samim tim i betona. Ističe da je, osim toga, poskupjela i radna snaga, ali to ne bi trebalo da mijenja cijenu stanova.

- Pojeftinjenje ili poskupljenje svakog pojedinačnog materijala ne utiče na to da se mijenjaju cijene stanova. Kada poskupe važni materijali, kao što su beton i željezo, to može djelimično da utiče na cijenu kvadrata, ali mislim da se to neće dogoditi - rekao je Milanović.

I on je naglasio da je faktor ponude i potražnje glavni generator cijene.

- Prodaja nekretnina je relativno dobra. Kada krene građevinska sezona, u zavisnosti od ponude, znaćemo da li će biti korekcije cijena - kazao je Milanović.

Uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u ovoj godini na domaće tržište stiglo je 20.001.242 kilograma proizvoda od kamena, gipsa, cementa, betona i azbesta i to u vrijednosti većoj od 20 miliona maraka.

- Ovih proizvoda je najviše uvezeno iz Hrvatske i to u količini od 6.203.633 kilograma, a čija je vrijednost veća od četiri miliona maraka - podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana