Бесплатни уџбеници тек од 2020. године?

Анита Јанковић-Речевић
Бесплатни уџбеници тек од 2020. године?

Бањалука - Родитељи основаца широм Српске мораће обезбиједити новац за куповину уџбеника и у идућој школској години, а бесплатне читанке, разне збирке и књиге за све ђаке могуће је очекивати тек од 2020. године.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је у петак да је Министарство размотрило иницијативу грађана за обезбјеђивање бесплатних уџбеника за све ученике основних школа, истакавши да је за набавку уџбеника за 89.645 ђака потребно око 11,5 милиона КМ, али да у овој години ресорно министарство нема новаца за те намјене.

- Буџетом за ову годину планирано је 980.000 КМ за обезбјеђивање бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда. У наредном периоду планирамо спровести свеобухватну анализу како бисмо пронашли начин да реализујемо ту иницијативу, а искораци у том правцу могући су тек од 2020. године, усвајањем новог буџета - рекла је Тривићева. Подсјетила је да се у Српској по неколико различитих основа издваја новац за куповину уџбеника ђацима основних школа.

- Министарство породице, омладине и спорта РС обезбјеђује уџбенике за одличне ученике од трећег до деветог разреда за дјецу из вишечланих породица и од 2007. године до сада за те намјене издвојено је око 1,9 милиона КМ. Министарство просвете је за бесплатне уџбенике основцима првих и других разреда издвојило око 11,5 милиона КМ - навела је Тривићева и додала да бесплатне уџбенике ученицима обезбјеђују и локалне заједнице у складу са социјалним статусом. 

Један од покретача иницијативе Душко Тадић рекао је да му је драго што је напокон почело да се прича о увођењу бесплатних уџбеника и што су владајући почели да размишљају о тој важној теми.

- Свјесни смо да је буџет за ову годину усвојен и да је немогуће да основци добију књиге већ од идуће школске године, али 2020. није далеко и надам се да ће Влада обезбиједити новац - рекао је Тадић.  Он је истакао да комплети уџбеника за основце у просјеку коштају 100 КМ, због чега многи родитељи нису у могућности да дјеци обезбиједе књиге. 

- Ако би РС ослободила родитеље бар куповине књига то би била велика уштеда у кућном буџету. Вјерујем да би то поправило демографску слику - истакао је Тадић. 

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић каже да ово удружење десет година заговора бесплатне уџбенике за основце, те да се нада да ће та идеја коначно заживјети.

- Ако буде воље, биће и новца. Службених возила имамо превише и на тим скупим возним парковима се може највише уштедјети. Новца има само га треба правилно усмјерити - рекао је Радовановић.

Идеја о бесплатним уџбеницима наишла је на позитивне реакције и позиције и опозиције, а посланици Народне скупштине РС о тој иницијативи грађана требало би да расправљају на идућој сједници која је заказана за 29. јануар.

Дигитализација

Наталија Тривић је истакла да ће у наредном периоду радити на дигитализацији уџбеника, како би ђацима олакшали приступ истим.

- То ће бити мјера коју морамо реализовати. Уз помоћ нових технологија и  Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС дигитализацијом ћемо покушати уџбенике учинити доступним свој дјеци - рекла је Тривићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана