Бањац: Срби су жртве гнусног злочина

Срна
Бањац: Срби су жртве гнусног злочина

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је данас да су Срби жртве гнусног злочина који су у Другом свјетском рату планирали и спровели припадници усташког покрета и Независне Државе Хрватске (НДХ), те истакао да то треба да буде вјечна опомена.

Бањац је данас положио вијенац на Спомен-подручју Доња Градина поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

У изјави новинарима, он је нагласио да је на том мјесту почињен невиђен злочин, те поручио да треба увијек понављати да је српски народ други по броју страдалих у концентрационим логорима у Другом свјетском рату.

"Морамо знати да је у систему концентрационог логора Јасеновац организован једини логор за дјецу тада у Другом свјетском рату и да су начини убијања и звјерства која су овдје рађена згрозила и припаднике Трећег рајха", рекао је Бањац.

Он је додао да је српски народ у свим ратовима био слободарски, а да је у Другом свјетском рату страдао од својих комшија са којима је живио у заједници.

"То треба да буде опомена за нас и никада не смијемо заборавити оно што се десило на овим просторима! Садашња Владе Хрватске негира тај ниво злочина који је почињен у систему концентрационог логора Јасеновац", рекао је Бањац.

Он је додао да то само говори да већина Хрвата још није спремна да призна и себи опрости оно што су њихови преци овдје урадили.

"Ми као хришћани треба да праштамо, али не смијемо заборавити догађаје овдје. Зато сваког 27. јануара треба да дођемо овдје, положимо вијенце и присјетимо се великог страдања нашег народа, са циљем да се то више никада не понови, али и да никада не заборавимо оно што је српски народ преживљавао у Другом свјетском рату и колико је српски народ скупо платио слободу у свим ратовима, а поготово у Другом свјетском рату и послије њега", нагласио је Бањац.

Директор ЈУ Спомен подручје Доња Градина Тања Тулековић каже да се образовањем и сјећањем на жртве Холокауста и усташког злочина геноцида у НДХ боримо против антисемитизма и свих других облика вјерске и расне дискриминације, те историјског релативизма који је присутан посљедњих неколико година.

Она је у изјави новинарима истакла да овакав злочин никада, никоме и нигдје више не би смио да се понови.

Поштујући епидемиолошке мјере, посјетиоци ће данас у Спомен-подручју Доња Градина у мањим групама до 20 посјетилаца моћи погледати два кратка филма - "Страдање породице Босанац", те изјаву учесника пробоја из концентрационог логора Јасеновац Јосипа Моргенштерна.

На страници Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина овим поводом је постављен видео-запис са сјећањима преживјелих логораша.

Одлуком Генералне скупштине УН, 27. јануар, датум када је 1945. године ослобођен злогласни концентрациони логор Аушвиц, проглашен је Даном сјећања на жртве Холокауста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана