Banjac: Srbi su žrtve gnusnog zločina

Srna
Banjac: Srbi su žrtve gnusnog zločina

KOZARSKA DUBICA - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas da su Srbi žrtve gnusnog zločina koji su u Drugom svjetskom ratu planirali i sproveli pripadnici ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske (NDH), te istakao da to treba da bude vječna opomena.

Banjac je danas položio vijenac na Spomen-području Donja Gradina povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

U izjavi novinarima, on je naglasio da je na tom mjestu počinjen neviđen zločin, te poručio da treba uvijek ponavljati da je srpski narod drugi po broju stradalih u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

"Moramo znati da je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac organizovan jedini logor za djecu tada u Drugom svjetskom ratu i da su načini ubijanja i zvjerstva koja su ovdje rađena zgrozila i pripadnike Trećeg rajha", rekao je Banjac.

On je dodao da je srpski narod u svim ratovima bio slobodarski, a da je u Drugom svjetskom ratu stradao od svojih komšija sa kojima je živio u zajednici.

"To treba da bude opomena za nas i nikada ne smijemo zaboraviti ono što se desilo na ovim prostorima! Sadašnja Vlade Hrvatske negira taj nivo zločina koji je počinjen u sistemu koncentracionog logora Jasenovac", rekao je Banjac.

On je dodao da to samo govori da većina Hrvata još nije spremna da prizna i sebi oprosti ono što su njihovi preci ovdje uradili.

"Mi kao hrišćani treba da praštamo, ali ne smijemo zaboraviti događaje ovdje. Zato svakog 27. januara treba da dođemo ovdje, položimo vijence i prisjetimo se velikog stradanja našeg naroda, sa ciljem da se to više nikada ne ponovi, ali i da nikada ne zaboravimo ono što je srpski narod preživljavao u Drugom svjetskom ratu i koliko je srpski narod skupo platio slobodu u svim ratovima, a pogotovo u Drugom svjetskom ratu i poslije njega", naglasio je Banjac.

Direktor JU Spomen područje Donja Gradina Tanja Tuleković kaže da se obrazovanjem i sjećanjem na žrtve Holokausta i ustaškog zločina genocida u NDH borimo protiv antisemitizma i svih drugih oblika vjerske i rasne diskriminacije, te istorijskog relativizma koji je prisutan posljednjih nekoliko godina.

Ona je u izjavi novinarima istakla da ovakav zločin nikada, nikome i nigdje više ne bi smio da se ponovi.

Poštujući epidemiološke mjere, posjetioci će danas u Spomen-području Donja Gradina u manjim grupama do 20 posjetilaca moći pogledati dva kratka filma - "Stradanje porodice Bosanac", te izjavu učesnika proboja iz koncentracionog logora Jasenovac Josipa Morgenšterna.

Na stranici Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina ovim povodom je postavljen video-zapis sa sjećanjima preživjelih logoraša.

Odlukom Generalne skupštine UN, 27. januar, datum kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana