Асфалтирање пута према Гламочу подстакло би повратак срба

Срна
Асфалтирање пута према Гламочу подстакло би повратак срба

ГЛАМОЧ - Душан Лукајић из села Роре, које припада општини Гламоч, изјавио је Срни да би асфалтирање пута који повезује Дрвар и Гламоч олакшало живот повратницима и подстакло становништво да се више враћа на своја огњишта.

"Асфалтирање пута које чекамо годинама олакшало би нам живот. Брже бисмо стизали до Гламоча, Ливна, Бањалуке. Исто тако, асфалтирање пута који повезује Дрвар и Гламоч више би враћао становнике села која се налазе на његовој траси", прича шездесетдесетогодишњи Лукајић.

Према његовим ријечима, мјештани годинама уназад чекају на асфалтирање овог пута, који је у веома лошем стању.

Мјештани села Роре муку муче и са водом, јер немају ни водоводну мрежу, а како каже Лукајић, пут и вода су основ за нормалан живот.

"Људи би се враћали на своја огњишта, обнављали куће, враћале би се породице. Надамо се да ће доћи и то вријеме када ће се ријешити наши проблеми и да институције БиХ, Србије и Српске помогну повратницима у овом дијелу", каже Лукајић.

Од Гламоча је село Роре удаљено 27 километара, док је нешто даље од Дрвара.

Село Роре налази се на регионалном неасфалтираном путу који повезује Дрвар и Гламоч, двије општине у Ливањском кантону чије већинско становништво чине Срби.

Дрвар и Гламоч једине су двије општине у ФБиХ које су спојене макадамским путем дужине двадесетак километара, а асфалтирање ове дионице је од изузетног значаја јер се ту налазе српска повратничка села, рекао је раније Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана