Asfaltiranje puta prema Glamoču podstaklo bi povratak srba

Srna
Asfaltiranje puta prema Glamoču podstaklo bi povratak srba

GLAMOČ - Dušan Lukajić iz sela Rore, koje pripada opštini Glamoč, izjavio je Srni da bi asfaltiranje puta koji povezuje Drvar i Glamoč olakšalo život povratnicima i podstaklo stanovništvo da se više vraća na svoja ognjišta.

"Asfaltiranje puta koje čekamo godinama olakšalo bi nam život. Brže bismo stizali do Glamoča, Livna, Banjaluke. Isto tako, asfaltiranje puta koji povezuje Drvar i Glamoč više bi vraćao stanovnike sela koja se nalaze na njegovoj trasi", priča šezdesetdesetogodišnji Lukajić.

Prema njegovim riječima, mještani godinama unazad čekaju na asfaltiranje ovog puta, koji je u veoma lošem stanju.

Mještani sela Rore muku muče i sa vodom, jer nemaju ni vodovodnu mrežu, a kako kaže Lukajić, put i voda su osnov za normalan život.

"Ljudi bi se vraćali na svoja ognjišta, obnavljali kuće, vraćale bi se porodice. Nadamo se da će doći i to vrijeme kada će se riješiti naši problemi i da institucije BiH, Srbije i Srpske pomognu povratnicima u ovom dijelu", kaže Lukajić.

Od Glamoča je selo Rore udaljeno 27 kilometara, dok je nešto dalje od Drvara.

Selo Rore nalazi se na regionalnom neasfaltiranom putu koji povezuje Drvar i Glamoč, dvije opštine u Livanjskom kantonu čije većinsko stanovništvo čine Srbi.

Drvar i Glamoč jedine su dvije opštine u FBiH koje su spojene makadamskim putem dužine dvadesetak kilometara, a asfaltiranje ove dionice je od izuzetnog značaja jer se tu nalaze srpska povratnička sela, rekao je ranije Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana