Апел грађанима да не пале ватре близу шума и засада

Срна
Апел грађанима да не пале ватре близу шума и засада

ЗВОРНИК - Полицијска управа Зворник апелује да грађани током обављања прољећних радова на уређењу имања не пале ватру и не спаљују остатке житарица и корова унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје може доћи до пожара на отвореном, који би могао угрозити људске животе и имовину.

Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. 

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад мимо прописа. 

У полицији наводе да се, с обзиром на то да је неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чест узрок пожара, спаљивање корова и другог горивог материјала врши на одговоран начин, само у периоду повољних временских услова и на површинама које се могу контролисати. 

При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења. 

У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету. 

Полиција позива грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре о томе одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу, најближу полицијску станицу и Центар за обавјештавање. 

Против свих који буду изазвали пожар и тиме угрозили животе и здравље људи или причинили материјалну штету биће предузете законом прописане мјере, поручују из Полицијске управе Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана