Apel građanima da ne pale vatre blizu šuma i zasada

Srna
Apel građanima da ne pale vatre blizu šuma i zasada

ZVORNIK - Policijska uprava Zvornik apeluje da građani tokom obavljanja proljećnih radova na uređenju imanja ne pale vatru i ne spaljuju ostatke žitarica i korova unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje može doći do požara na otvorenom, koji bi mogao ugroziti ljudske živote i imovinu.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. 

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad mimo propisa. 

U policiji navode da se, s obzirom na to da je nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja čest uzrok požara, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala vrši na odgovoran način, samo u periodu povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati. 

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. 

U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu. 

Policija poziva građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu, najbližu policijsku stanicu i Centar za obavještavanje. 

Protiv svih koji budu izazvali požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi ili pričinili materijalnu štetu biće preduzete zakonom propisane mjere, poručuju iz Policijske uprave Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana