Андрићева лична карта, народност - српска

Aгенције
Андрићева лична карта, народност - српска

Бањалука - Лична карта и војна књижица нобеловца Иве Андрића доказују да се он изјаснио као Србин и да га Хрватска лажно представља као свог великана.

Послије говора премијера Хрватске Зорана Милановића на прослави поводом уласка у ЕУ на којој је изјавио да су Никола Тесла и Иво Андрић знаменити Хрвати у јавности је по ко зна који пут покренута прича о националности ових великана, преносе портали.

На друштвеним мрежама је поново осванула Андрићева лична карта у којој се јасно види да је он по националности Србин. Наиме, у пољу "народност" у личној карти великана пише "српска".

Поред тога, постоји и доказ у његовој војној књижици из 1951. године у којој се изјаснио као Србин.

Међу документима се налази и Андрићево писмо СКЗ-у из 1942. године, где он између осталог објашњава разлог зашто не може да се одазове њиховом позиву.

- ... као српски приповедач, као дугогодишњи сарадник Српске књижевне задруге и члан њеног књижевног одбора, у нормалних прилика бих се одазвао овом позиву… - написао је Андрић.

У Спомен-музеју Иве Андрића, који је отворен 1976. године у његовом стану на Андрићевом венцу 8, налазе се сви ови документи, који се могу погледати, као и фотографије, умјетнички и лични предмети, одликовања и аутентични распоред његовог стана.

Иако су та документа у јавност доспјела прије двије године, хрватски премијер га је прије само неколико дана сврстао међу знамените Хрвате.

Тесла

Хрвати су присвојили и Николу Теслу, који се нашао у друштву славних Хрвата у инфографикама на којима су представљене занимљивости и знаменитости државе. Политички лист "Нова Европа" објавио је инфографике о Хрватској поводом њеног уласка у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана