Andrićeva lična karta, narodnost - srpska

Agencije
Andrićeva lična karta, narodnost - srpska

Banjaluka - Lična karta i vojna knjižica nobelovca Ive Andrića dokazuju da se on izjasnio kao Srbin i da ga Hrvatska lažno predstavlja kao svog velikana.

Poslije govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića na proslavi povodom ulaska u EU na kojoj je izjavio da su Nikola Tesla i Ivo Andrić znameniti Hrvati u javnosti je po ko zna koji put pokrenuta priča o nacionalnosti ovih velikana, prenose portali.

Na društvenim mrežama je ponovo osvanula Andrićeva lična karta u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin. Naime, u polju "narodnost" u ličnoj karti velikana piše "srpska".

Pored toga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951. godine u kojoj se izjasnio kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942. godine, gde on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može da se odazove njihovom pozivu.

- ... kao srpski pripovedač, kao dugogodišnji saradnik Srpske književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu… - napisao je Andrić.

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vencu 8, nalaze se svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umjetnički i lični predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana.

Iako su ta dokumenta u javnost dospjela prije dvije godine, hrvatski premijer ga je prije samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate.

Tesla

Hrvati su prisvojili i Nikolu Teslu, koji se našao u društvu slavnih Hrvata u infografikama na kojima su predstavljene zanimljivosti i znamenitosti države. Politički list "Nova Evropa" objavio je infografike o Hrvatskoj povodom njenog ulaska u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana