Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?

ГС
Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У прошлој школској години 605 ђака из основних школа широм Српске наставило је школовање у образовним установама у иностранству, потврђено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Демограф Стево Пашалић казао је у разговору за "Независне новине" да су ово неповољни подаци за образовање у Републици Српској.

"Кроз овај обухват можемо видјети и демографски тренд кретања јер смањивање броја ученика типична је посљедица демографије", казао је Пашалић.

Истиче да се одлазак ђака у иностранство дешава у континуитету јер велики број цијелих породица годинама уназад одлази трбухом за крухом и сигурно је да, како каже Пашалић, се може очекивати да ће се дешавати и у наредним годинама.

Социолог Владимир Васић казао је да подаци о броју ђака који су наставили школовање ван наше земље говоре да Српску више не напуштају појединци, него цијеле породице.

"Оно што је погубно јесте то што иду људи са стеченим знањем, али и што остајемо сиромашни за људске ресурсе", казао је Васић.

Додао је да велики дио породица одлази због усложњене социоекономске ситуације, безбједносне ситуације, те млади не желе да живе више у друштву гдје је висока стопа корупције и криминала.

"Тек ћемо у будућности да видимо посљедице ових данашњих савремених егзодуса, зато што нам одлазе млади људи са породицама", казао је Васић.

У Министарству су прецизирали да је у школској 2022/23. години 1.688 основаца промијенило школу и наставило образовање у другим школама.

"Од тог броја њих 910 их је наставило школовање у другој школи у Републици Српској, 106 у Федерацији БиХ, 13 у школама у Брчко дистрикту, а 605 у иностранству", казали су из надлежног министарства и додали да су у прошлој школској години 54 ученика прекинула школовање.

"Десет ученика је прекинуло школовање из социјалних разлога, троје је напунило 15 година, двоје из личних разлога, један ученик је преминуо, а 38 ученика је напустило школовање из непознатих разлога", истичу из овог министарства.

Додају да што се тиче средњих школа, у прошлој школској години 585 ученика је исписано из школе.

"370 ученика наставило је школовање у другој школи, док је 215 ученика напустило школовање због породичних разлога, ступања у брак, неоправданих изостанака, лошег успјеха, теже повреде обавезе ученика, здравствених разлога, смрти и других непознатих разлога", појаснили су из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Њихови подаци показују да од 370 ученика који су наставили школовање у другој школи, највећи број их је у некој од школа у Републици Српској и Федерацији БиХ, а 60 их је наставило школовање у иностранству.

"Важно је напоменути да су у току 2023. године кроз процес нострификација диплома у васпитно-образовни систем укључена 184 ученика који су се у претходном периоду школовали у иностранству, док је у току 2022. године из иностранства у Републику Српску уписано 198 ученика, а у току 2021. уписано је 112 ученика", закључили су из овог министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана