Винска манифестација у сусједству коју морају посјетити сви љубитељи доброг вина

PR
Foto: Архива Туристичке организације Србије

Други међународни сајам вина “Винска визија Отвореног Балкана” одржаће се од 16. до 19. новембра 2023. године у Београду, на Београдском сајму, под покровитељством влада Републике Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Главни град Србије ће бити у фокусу европске и свјетске јавности као пријестолница вина, винског туризма и познате гастрономије, а Србија ће и ове године високо подићи чашу у част манифестације која слави успјех и умијеће винске индустрије.

“Винска визија Отвореног Балкана” може стати уз бок највећих винских сајмова у Европи. Прошлогодишњи, први сајам, окупио је више од 350 излагача, од чега више од 230 излагача из земаља Иницијативе Отворени Балкан. Захваљујући изузетном успјеху, у студеном ове године “Винска визија отвореног Балкана” угостиће више од 530 излагача, а осим винарија, представиће се дестилерије, дистрибутери, представници ХоРеЦа ланаца и реномирани институти из више од 20 земаља. Успјех „Винске визије отвореног Балкана” базира се на чињеници да сајам пружа непроцјењиву прилику за пробу регионалних вина, уживање у доброј атмосфери, али и успостављање веза, размјену идеја и стварање пословних прилика које обликују будућност винске индустрије. Сајам “Винска визија отвореног Балкана” базира се на идеји партнерства и сарадње. Ваља истаћи да је први дан догађања резервисан искључиво за професионалце у винском бизнису.

О ренесанси српског винарства најбоље говори податак да је Србија ове године на највећем и најпрестижнијем свјетском оцјењивању вина у Лондону “Decanter World Wine Awards ” постигла највећи успјех до сада, освојивши пет злата, 38 сребра и 59 брончаних медаља. С „Decanterom” вина из Србије по први пут добивају заслужену пажњу међународних стручњака и медија.

Вински туризам, уз гастрономију, прије свега даје есенцијалну аутентичност туристичким дестинацијама, а то је оно што данашњи туристи највише траже и без чега модерне туристичке дестинације не могу квалитетно функционисати.

Балканска кулинарска традиција укључује изворну и здраву припрему домаћих јела, од намирница из природног, органског узгоја, по традиционалним рецептима. У складу с гастрономским визијама врхунских кувара, сви ће присутни имати прилику пробати специјалитете који одишу кулинарским умијећем и насљеђем, а које ће на лицу мјеста демонстрирати Michelinovi chefovi.

Љубитељи ракије такође ће доћи на своје. Традиција овог пића незаобилазан је сегмент балканске аутентичности, а уврштена је и на попис UNESCO-а као нематеријална баштина. Најбоље ракије у Србији могу се мјерити с најпрестижнијим француским коњацима и шкотским вискијима. Освајају награде на сајмовима широм свијета, а свој големи економски потенцијал представиће на “Винској визији отвореног Балкана”.

Било да сте за вино или ракију, да волите уживати у доброј атмосфери и врхунској гастрономији, половина новембра савршен је тренутак за посјет Београду! Више информација о “Винској визији отвореног Балкана” потражите на линку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана