Хемофармове Брке: Здравље зове и каже да се прегледаш

PR
Хемофармове Брке: Здравље зове и каже да се прегледаш

Рачун који мушкарци могу да плате због нередовних љекарских прегледа може бити веома висок, а наплата животна.

Ово се посебно односи на мушкарце у 40-им и 50-им годинама, јер управо су ово године у којим почињу промјене:  тијело креће да губи мишићну масу, склоније је дебљању због чега се повећава ризик од настанка срчаних болести и високог крвног притиска, а повећава се и ризик од увећања простате и еректилне дисфункције.

Са друге стране, глобално гледајући корисници интернета су 62 одсто мушкарци који, ако само незнатни дио времена испред екрана, замијене превенцијом и посјетом љекару могу сачувати своје здравље или подићи сопствени квалитет живота. Који прегледи су приоритетни за мушкарце зависи од година старости и фактора ризика попут генетских фактора, штетних навика, као и других, већ присутних болести.

Покрет Мовембер и ове године подржавају запослени у Хемофарму у БиХ и Србији, а неки од њих већ традиционално пуштају бркове у знак подршке. Хемофармове „Брке" заједно поручују да је посјета љекару потпуно нормалан процес у ком нема стида и срама, али да се прегледи не раде само у новембру, већ сваког мјесеца у години.

„Прегледај се - је једина порука и апел који могу да упутим. Не чекајте новембар да вас неко подсјети на важност здравља. Пут је једноставан: породични љекар, љекар специјалиста, разговор и имате миран сан.", апелује поручује Војислав Лалић, сениор глобални IT директор STADA Gis -а за Источну Европу и један од "брка" из Хемофарма.

Када се прегледати? Према најновијим препорукама мушкарци би већ у 20-им требали једном годишње отићи на преглед тестиса, као и преглед коже због настанка меланома. У 30-им се већ на листи прегледа, осим прегледа тестиса, налазе и детаљни прегледи урина, као и прегледи дебелог цријева. У 40-им се на тај списак додаје и преглед простате. Еректилна дисфункција не смије да се занемари, јер може да се јави у свим животним добима. Иако је по природи бенигна, може да буде први симптом озбиљних здравствених проблема, укључујући карцином тестиса и простате.

Истраживања су показала да постоји и јасна повезаност између еректилне дисфункције и кардиоваскуларних болести, јер се у њеној позадини најчешће налази оштећење крвних судова.   Ако се озбиљност овог проблема препозна на вријеме, може се превенирати цијели низ озбиљних кардиоваскуларних догађаја. Појава еректилне дисфункције представља, не само здравствени проблем, већ има и велики утицај на квалитет живота како мушкарца због губитка самопоуздања, нерасположења, стања депресије, тако и њихових сексуалних партнера које се осјећају одговорним за настали проблем.

„Значи, прегледај се! Одвоји мало времена од друштвених мрежа, игрица и сличног и прегледај се. Престани буљити у екран, тамо није рјешење твог проблема. Вријеме посвећено здрављу не може бити протраћено вријеме, већ једна добра инвестиција. Инвестираш у своје здравље, инвестираш у себе и оне који те воле", апелује медицински сарадник Вехид Махмутовић.

Ипак, умјесто посјете љекару, честа је појава да се због симптома "импотенције" укуцава у претраживаче "еректилна дисфункција лијечење, импотенција" у потрази за терапијом за проблем на интернету. Тамо ријешења нема.

"Нема погађања, нагађања и срамоте. Имаш проблем? Прегледај се и рјешавај проблеме, јер испод тог тепиха нема више мјеста за њих. Не постоје табу теме у здрављу, једноставно им ту није мјесто. Тај тепих одмах подигни и истреси, каже Горан Манић, сарадник у Хемофарму.

Све наведено указује да је много једноставне посјетити љекара и урадити сцреенинг тест у право вријеме. Уколико болест постоји, ови тестови ће помоћи да се она открије и прије самих синтома, у раној фази, када је већина болести изљечива. 

Када узмете телефон у руке, погледајте да позивалац није ваше здравље, јер оно има нешто да ти каже: Прегледај се!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана