Жељко Пржуљ о свом роману Владика, слава Му и милост: Свједочанство о борби српског народа

Ж. Д.
Жељко Пржуљ о свом роману Владика, слава Му и милост: Свједочанство о борби српског народа

Источно Сарајево - У Херцеговини, Црној Гори и Подрињу нема куће која поред иконе крсне славе нема икону и светог Василија Острошког.

Њега поштују и муслимани, а  невјерници, када их стисне каква невоља, сјете се овог светитеља. Међутим, о његовом земаљском животу не знам да постоји нека књига. Зато је роман о светом Василију за мене био велики изазов, али и стрепња.

Ово је о настајању дјела "Владика, слава Му и милост" испричао књижевник Жељко Пржуљ из Источног Сарајева и додао да је роман изашао из штампе уз благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Роман је писао на основу историјских чињеница, а обухвата 17. вијек.

- То су била тешка времена, тоталне окупације и ропства, "данка у крви", "права прве брачне ноћи", али и тад су постојали људи који су се борили за слободу и било је догађаја веома значајних за Србе - казао је Пржуљ, који је грађу за роман прикупљао из црквених књига, љетописа, те усмених предања, али и из књига муслиманских аутора. 

Пржуљ је додао да је централни лик романа свети Василије Острошки, али ово није његово житије већ готово акциони роман о догађајима из тог периода. Истакао је да је хајдук Бајо Николић Пивљанин значајна личност средњег вијека.

- Први је Србин чију су главу, послије његове погибије, Османлије однијеле султану у Цариград и он је окачио на тврђаву. Оно што је у духовном животу био свети Василије, у војничком је био Бајо Пивљанин. Они су пријатељи, саборци и чувари српског народа и вјере од непријатеља који кидишу са свих страна - испричао је Пржуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана