Здравље извире из пластеника

Снежана Тасић
Здравље извире из пластеника

Приједор - Синиша Кончар из Чиркин Поља код Приједора, иако је по занимању машински инжењер, минуле зиме је загазио на потпуно непознат терен производње органске хране, а ускоро ће почети да убире плодове свог рада.

Кончара је животни пут водио од Приједора до Војводине, гдје се са родитељима одселио 1948. године. Одлучио је, ипак, да се врати у родни град и да се посвети производњи здраве хране. У дворишту је поставио савремени пластеник површине око 200 квадрата, у који је уложио  10.000 евра, а посадио је све што се може наћи у пољопривредној апотеци.

- Земља није ничим третирана, 30 година на њој ништа није сијано и само сам јој мало промијенио структуру додавањем уљике - рекао је Кончар.

Казао је да је давно схватио да се људи на Балкану лоше хране и да је један од узрока пада имунитета дуготрајна термичка обрада поврћа.

- Да бих избјегао љекаре и појачао имунитет трагао сам интернетом за информацијама и схватио да сирова храна даје имунитет. У старту сам избацио неке ствари из исхране и три године нисам био чак ни прехлађен, нисам имао грип, нити било коју другу болест - испричао је Кончар.

У покушају да се што здравије храни отишао је и корак даље.

- Микрогрин је будућност, јер ћемо сви то јести, тако да ће чинити и 80 одсто моје производње у пластенику - каже Кончар.

Појашњава да је микрогин једноставно зеље, салата и зачинско биље, које се бере када је сасвим млада биљка. С обзиром на то да нема с ким да подијели искуства у овој производњи, експериментисаће да би до зиме све било спремно за производњу микрогрина.

- Ако нађем истомишљенике, они ће имати могућност да са мном једу. Све је ово експеримент - казао је Кончар.

На растанку нас прати мирис хљеба печеног испод сача, који је наговијестио да ће Кончар ускоро почети и тај посао. Каже да намјерава да хљеб прави од спелте, старе сорте житарице, која је богата дијетним влакнима, лако пробављива, као и да садржи неке витамине и минерале којих нема у пшеници.

Месо

Синиша Кончар каже да здрава исхрана не искључује ни месо, али га он пече на вертикалном роштиљу. Објашњава да тако избјегне капање масноће по гријачу и угљу и дим, а месо нема ни контакт са тигњем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана