Заронили испод леда дебелог 30 центиметара

Весна Поповић
Заронили испод леда дебелог 30 центиметара

Бањалука - Рониоци бањалучког "Бука" заронили су јуче испод 30 центиметара дебелог леда на језеру Балкана, показујући да су обучени за најсложеније операције у изузетно екстремним условима.

При спољној температури од минус четири степена и температури воде од свега седам степени Борис Трнинић, Даниел Сточанин и Бранислав Рађевић додирнули су дно на дубини од седам метара. 

Била је то само вјежба чланова ронилачког клуба "Бук" који чине саставни дио јединице за спасавање на води и испод воде Цивилне заштите града Бањалука. 

- Екстремни услови залеђене Балкане били су одлична прилика за тренинг. Користили смо специјалну опрему за роњење. Како је ових дана све под ледом могу рећи да смо спремни да интервенишемо, ако затреба, и на изузетно ниским температурама ваздуха и воде - рекао је предсједник "Бука" Борислав Трнинић.

Додаје да су у походу на дубине језера Балкана прво морали да изрежу 30 центиметара дебео лед.

-  Ронили смо на дубинама од три до седам метара. Без обзира на хладноћу и лед био је фантастичан осјећај ронити под ледом - казао је Трнинић.

Навео је да се вјежба састојала у претрази водотока под ледом са коришћењем специјалне  опреме.

-  Редовни тренинзи су јако важни поготово због ниских температура ваздуха. У оваквим ситуацијама користимо специјална неопренска одјела за роњење под ледом која имају гријање. Цијело тијело је прекривено, а у додиру са водом једино је дио лицау директном контакту са водом - рекао је Трнинић.

Каже да упркос дебелом леду живот у језеру није заустављен.

- Видјели смо ракове и ситну рибу. И они су реаговали на свјетлост која је до њих допрла када смо изрезали лед. Заиста је посјета Балкани на све начине била импресивна од  снијежних пејзажа око језера, велике залеђене површине и подводног свијета - казао је Трнинић.

Јубилеј

Ронилачки клуб "Бук", који је учествовао у бројним акцијама спасавања, у децембру прошле године обиљежио је 40 година постојања.

- Иза "Бука" је много успјеха и резултата, сати зарона, више од 2.000 обучених ронилаца и спасилаца. Клуб је стекао репутацију и углед изван граница РС и БиХ, а бројне међународне лиценце и сертификати свједоче о квалитету нашег рада. Поносни смо што смо у систему цивилне заштите и што смо деценијама у служби грађана, наших ријека, природе - казао је Трнинић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана