Занате уписује по неколико ђака

Данијела Стоканић, дописници
Занате уписује по неколико ђака

Бањалука - Бијег од заната, који је међу свршеним основцима присутан већ генерацијама, присутан је и ове године, јер се за поједине смјерове пријавило неколико или чак ниједан ђак.

У школама које су се избориле за увођење нових смјерова, рачунајући на заинтересованост ученика за занимања која ће им по завршетку школовања готово сигурно обезбиједити радно мјесто, и више су него разочарани. Основци са одличним просјеком, који су се уписивали до 12. јуна, од заната су бјежали у широком луку. Сличан сценарио може се очекивати и од ученика са мање од 60 бодова, који од јуче предају документа за упис у средњу школу.

Занимања обућар, зидар, армирач и столар, за која се послодавци готово отимају, прошла су потпуно незапажено код ученика.

У Грађевинској школи у Бањалуци током јучерашњег дана ниједна пријава није стигла за зидаре и армираче. Никога од бањалучких ђака у ове смјерове није привукла ни загарантована стипендија од 160 КМ мјесечно.

- За ова два занимања лани смо имали десетак пријава, што је недовољно за једно одјељење. Како бисмо удовољили ђацима који су изабрали та занимања, од Министарства просвјете смо тражили да, упркос малом броју ђака, дозволи да формирамо једно заједничко одјељење, у чему смо и успјели - казали су у овој школи, не кријући разочарење због лошег одзива.

Ништа боља ситуација није ни кад су у питању обућари, а једна од образовних установа која школује овај кадар је Средњошколски центар "Никола Тесла" Котор Варош. Директорица Данијела Костић истакла је да су јуче само три кандидата предала пријаве.

- Не могу да вјерујем да се тако мали број ђака пријавио. Остала су нам још два дана и надам се да сав наш труд, када смо убјеђивали сада већ свршене основце и њихове родитеље да дјеца упишу обућарски смјер, није пао у воду - казала је Костићева.

За нијансу је боља ситуација у Српцу и Приједору. Првог дана другог уписног рока у Центру средњих школа "Петар Кочић" Србац документа је предало 67 ученика, од чега је њих 36 показало интересовање за дефицитарна занимања.

- За занимање бравар пријавило се десет ученика, а остала су слободна још два мјеста, док је за смјер лимара интересовање показало осам ђака, а остало је простора да се упише њих још четворо - казао је предсједник комисије у србачком Центру Жарко Брканлић.

Угоститељку школу жели да похађа 18 ученика, од чега је попуњено свих 12 мјеста за смјер кувара, док је њих шесторо показало занимање за смјер конобар. Директор Електротехничке школе у Приједору Драгоја Лајић истакао је да је ове године, на опште изненађење просвјетних радника, изузетно интересовање за електротехничку струку.

- Три одјељења четвртог степена и једно комбиновано одјељење аутоелектричара и електричара су попуњени и имамо и вишак  пријављених ученика, којима нећемо моћи да изађемо у сусрет и примимо их у нашу школу - казао је Лајић.

Слична ситуација је и у Машинској школи, гдје је за вариоце примљено 30 од тражена 24 ученика, а за техничара друмског саобраћаја пријављен је 31 ученик.

- Ове године имамо ново занимање техничар ЦНЦ технологије, гдје су пријављена тражена 24 ученика, те једно за техничара за обраду дрвета - истакла је директор ове школе Дијана Шобот.

Када је ријеч о трогодишњим занимањима, у Бијељини је ове године најпопуларнији смјер варилац, док се најмање ђака одлучило за смјер столар.

Ученик

Иако на тржишту рада постоји велика потреба за обућарима и зидарима, који су веома тражени, а и добро плаћени у многим европским земљама, петнаестогодишњи Бањалучанин Иван Благојевић одлучио је да упише Економску школу, која не гарантује запослење у струци.

- Сви рођаци ме питају што нисам уписао неки занат, између осталог, зидара, како би ме одвели у Њемачку. Међутим, они не разумију да зидар, обућар и столар људи могу бити и без школе - казао је Благојевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана