Воће у хладњачи, цијена у магли

Анита Јанковић Речевић
Воће у хладњачи, цијена у магли

БАЊАЛУКА - Откупна цијена малине у Српској и БиХ и даље је непозната, иако је обрано више од половине овогодишњег рода, што произвођачима тог воћа задаје бриге јер не знају колико ће новца добити за своје плодове и хоће ли им се уложени труд исплатити.

Малинаре у Српској ниска откупна цијена овог воћа у посљедње три године довела је на ивицу амбиса, због чега је експанзија узгоја спласнула преко ноћи.

Бројни узгајивачи своје су малињаке или уништили или у потпуности запустили, а онима који су се задржали у овом послу сваке године неизвјесност ремети сан јер хладњачари калкулишу са откупном цијеном до касног љета. Ништа другачије није ни ове сезоне.

Власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић каже да ће откупна цијена бити изнад три марке по килограму, али колико тачно, не зна.

- Још ништа конкретно не можемо рећи јер не знамо колика ће бити извозна цијена. Све су назнаке да ће бити виша од три КМ, односно око 3,20. Очекујем да ћемо за мјесец знати тачан износ који ћемо исплаћивати малинарима по килограму воћа - казао је Ранкић. 

Малина је лани у БиХ плаћана 2,50 КМ по килограму, а Ранкић наглашава да је добар квалитет овогодишњег рода заслужан за најављени скок цијене. 

- На раст цијене утицао је и слабији род, како код нас, тако и у региону, те Пољској и Чилеу, који су једни од водећих произвођача - додаје Ранкић. 

Откупну цијену још није формирала ни сарајевска фирма “Хербос Натуре”.

- Воће преузимамо од почетка јуна, а произвођачима исплаћујемо аконтативну цијену од три КМ по килограму. То је минимална цијена испод које не би требало да буде ни финална - увјерава извршна директорица компаније “Хербос Натуре” Адела Вилеш Бекташ.

Додаје да малине откупљују са подручја Босанско-подрињског кантона и Кантона Сарајево, те од произвођача из Републике Српске.

- Због температурних осцилација род је поприлично неизвјестан, тако да не знамо ни колике количине ћемо преузети, али оно што је добро јесте да је квалитет изврстан, све је углавном прва класа - навела је Вилеш Бекташ.

Произвођач из Братунца Иван Стојановић, који под малинама и купинама има око хектар земљишта, не може да схвати да је сваке године иста прича.

- Цијена се никада не зна на почетку бербе, што нам онемогућава да ускладимо своја улагања. Из године у године дочекамо крај бербе а да не знамо колико ће нам бити плаћено. Тако је и сада, обрано је 80 одсто малине, а цијена је и даље непознаница - каже Стојановић.

Додаје да малинари ове сезоне захтијевају да цијена буде као у Србији.

- Килограм малине у Србији кошта око 3,50 КМ и ми не тражимо више, а не желимо ни мање јер имамо исто тржиште, исти квалитет, исте сорте. Хладњачари кажу биће изнад три КМ, а нико конкретно да каже колико. Више од три КМ је и 3,10 али и 3,5 КМ, што је велика разлика - наводи Стојановић. 

Умањен род

Иван Стојановић каже да је овогодишњи род малине подбацио за око 30 одсто у односу на лани јер је зима била блага, а штету су нанијели и касни мразеви.

- Очекујем да ћу имати око десет тона малине, али ја сам годинама један од најуспјешнијих малинара у регији Бирач, тако да моји малињаци не могу бити мјеродавни за неки просјек - казао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана