Вјековно огњиште драже од Канаде и Казахстана

 Милош Васиљевић
Вјековно огњиште драже од Канаде и Казахстана

ПРЊАВОР - Да су вјековна огњишта милија од живота у туђини и поред бољег стандарда потврђује примјер из Прњавора, гдје је ове године у Основну школу “Бранко Ћопић” уписано 17 ђака, који су се са родитељима вратили из далеке Канаде и Казахстана, али и европских земаља.

 

То потврђује први човјек Прњавора Дарко Томаш, који за “Глас Српске” каже да је општина на чијем је челу одлично мјесто за породичан живот, а доказ су и њихови суграђани који су се вратили у родни крај.

- Ријетке су локалне заједнице у Српској које имају такве трендове. Вратили су се људи из Канаде који имају троје дјеце, али и из Аустрије, Њемачке па чак и из Казахстана - рекао је Томаш.

Прњавор је по многим сегментима при самом врху на републичком нивоу.

- Ми смо по економским показатељима четврта локална заједница по оствареним приходима и у том контексту добра привредна активност враћа цијеле породице у нашу општину, а и примања запослених су све већа па самим тим и услови за живот. Прошле године Прњавор је имао за више од 300 милиона већи приход привреде него 2020. године, тако да је на крају износио милијарду и 50 милиона - казао је Томаш нагласивши да је путна инфраструктура предуслов за сва улагања и инвестиције.

У времену када многи одлазе трбухом за крухом у европске и свјетске земље Прњавор свједочи да се и у Српској може добро живјети.

Са тим је сагласна и директорица ОШ “Бранко Ћопић” Јасмина Малешевић, која за “Глас” каже да је ово позитиван примјер који враћа наду да ће нас у Српској бити све више.

 - У иностранству људи имају више новца, али нема “живота”. Знам да се радују сваком доласку, а ево сада су почели и да се враћају да живе у наш Прњавор. Имамо своју земљу, славу и потомке. Останком чувамо своја вјековна огњишта. Повратком људи са свих континената чувају своје претке, а дјеца ће им сигурно одрастати у здравој средини - рекла је Малешевићева.

Да ли ће се тренд повратка наших људи из дијаспоре бити настављен Малешевићева не зна, али зна да ће ђаци имати одличне услове да уче од наших педагога.

- Срећни смо да се враћају људи са породицама и да имају овдје шта да раде, да не морају ићи у иностранство. Самим тим биће и више ученика - рекла је Малешевићева.

Одлазак

Све већи одлазак људи у иностранство посљедњих десетак година затворио је многе, у првом реду, подручне школе у Српској и ставио катанац на њихова врата. Ипак, радостан је податак да су се ове године уписала 9.074 првачића, што је 125 ђака више у односу на претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана