Више садржаја у Српцу зауставља одлазак младих

Дејан Јовичић
Више садржаја у Српцу зауставља одлазак младих

СРБАЦ - Изградња друштвених домова у Кукуљама и Разбоју Љевчанском код Српца ушла је у завршну фазу, чиме ће млади коначно добити квалитетније услове за дружење, што ће зауставити њихов одлазак из села.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кукуље Радојица Видовић каже да је у изградњу дома, која траје већ седам година, уз помоћ Владе Републике Српске, донатора и мјештана до сада уложено више од 250.000 КМ.

- Одлучни смо да радове ускоро приведемо крају у чему нас је подржала општина Србац која је из буџета за ову годину издвојила 35.000 КМ како бисмо поставили под од епоксилне смоле, завршили радове на крову, урадили вентилацију и окречили унутрашњост дома. Локална управа је поред републичких институција била и до сада један од највећих донатора - рекао је Видовић.

Додаје да су и мјештани дали свој допринос како би дом засијао у пуном сјају, прикупивши 6.000 КМ за постављање ЛЕД расвјете.

- Остаје још да уведемо гријање, опремимо кухињу и предулаз, набавимо неколико клима уређаја и опрему за три канцеларије гдје ће, између осталог, дјеловати Савјет мјесне заједнице. Ранијих година уредили смо унутрашњу и вањску фасаду, изградили бину за наступе и набавили столове и столице како бисмо могли организовати семинаре за пољопривреднике, свадбе, рођендане и друге свечаности - истакао је Видовић.

Прошле године асфалтиран је паркинг у кругу дома, а у плану је да се овај простор прошири за додатних 300 квадратних метара.

- Очекујемо да највећи дио радова буде готов до краја године како би дјеца из села, окупљена у културно-умјетничко друштво “Ђердан”, имала боље услове за тренинге, концерте и дружење. Због епидемиолошке ситуације фолклораши тренутно немају значајнијих активности, тако да смо овај период искористили за завршне радове - рекао је Видовић, који је и предсједник фолклорног друштва.

Ускоро би у употребу требао бити пуштен и друштвени дом у Разбоју Љевчанском у кога је до сада је уложено више од 300.000 КМ од чега је 75.000 евра обезбиједила Влада Републике Србије.

Предсједник грађевинског одбора Јордан Куваља каже да ће дом са корисном површином од 500 квадратних метара бити један од највећих на подручју србачке општине.

- Изградњу смо почели прије годину и по дана и већ смо у завршној фази. Поносни смо на све до сада урађено и остаје нам да обезбиједимо још 150.000 КМ како бисмо урадили вањску фасаду, изградили надстрешницу, поставили 600 квадратних метара керамичких плочица и обавили молерске и друге радове. Ни пандемија нас није омела да активно радимо протеклих мјесеци како бисмо дом ускоро привели намјени - рекао је Куваља.

Он истиче да је Разбој Љевчански са око 900 становника и 280 домаћинстава једно од највећих србачких села које до сада није имало властити друштвени дом.

- Мислим да ће наше село оживјети јер ћемо овдје организовати разне прославе и едукације а највише користи имаће ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја који броји 60 чланова и истински је чувар традиције и обичаја овог краја. Више садржаја за младе зауставиће и одлазак из села - рекао је Куваља.

Адаптација школа

У Кукуљама је недавно реконструисан кров деветоразредне школе за шта је Влада РС издвојила 120.000 КМ а у плану је и замјена столарије и изградња фискултурне сале. Уз посредовање Савјета мјесне заједнице, за школу је стигло 125 тапацираних столица од донатора Дарка Секимића из Косјерова. И у Разбоју Љевчанском планирају разне активности, и то изградњу дјечије играонице и мини-теретане у дворишту петоразредне школе коју похађа 45 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана