Više sadržaja u Srpcu zaustavlja odlazak mladih

Dejan Jovičić
Više sadržaja u Srpcu zaustavlja odlazak mladih

SRBAC - Izgradnja društvenih domova u Kukuljama i Razboju Ljevčanskom kod Srpca ušla je u završnu fazu, čime će mladi konačno dobiti kvalitetnije uslove za druženje, što će zaustaviti njihov odlazak iz sela.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojica Vidović kaže da je u izgradnju doma, koja traje već sedam godina, uz pomoć Vlade Republike Srpske, donatora i mještana do sada uloženo više od 250.000 KM.

- Odlučni smo da radove uskoro privedemo kraju u čemu nas je podržala opština Srbac koja je iz budžeta za ovu godinu izdvojila 35.000 KM kako bismo postavili pod od epoksilne smole, završili radove na krovu, uradili ventilaciju i okrečili unutrašnjost doma. Lokalna uprava je pored republičkih institucija bila i do sada jedan od najvećih donatora - rekao je Vidović.

Dodaje da su i mještani dali svoj doprinos kako bi dom zasijao u punom sjaju, prikupivši 6.000 KM za postavljanje LED rasvjete.

- Ostaje još da uvedemo grijanje, opremimo kuhinju i predulaz, nabavimo nekoliko klima uređaja i opremu za tri kancelarije gdje će, između ostalog, djelovati Savjet mjesne zajednice. Ranijih godina uredili smo unutrašnju i vanjsku fasadu, izgradili binu za nastupe i nabavili stolove i stolice kako bismo mogli organizovati seminare za poljoprivrednike, svadbe, rođendane i druge svečanosti - istakao je Vidović.

Prošle godine asfaltiran je parking u krugu doma, a u planu je da se ovaj prostor proširi za dodatnih 300 kvadratnih metara.

- Očekujemo da najveći dio radova bude gotov do kraja godine kako bi djeca iz sela, okupljena u kulturno-umjetničko društvo “Đerdan”, imala bolje uslove za treninge, koncerte i druženje. Zbog epidemiološke situacije folkloraši trenutno nemaju značajnijih aktivnosti, tako da smo ovaj period iskoristili za završne radove - rekao je Vidović, koji je i predsjednik folklornog društva.

Uskoro bi u upotrebu trebao biti pušten i društveni dom u Razboju Ljevčanskom u koga je do sada je uloženo više od 300.000 KM od čega je 75.000 evra obezbijedila Vlada Republike Srbije.

Predsjednik građevinskog odbora Jordan Kuvalja kaže da će dom sa korisnom površinom od 500 kvadratnih metara biti jedan od najvećih na području srbačke opštine.

- Izgradnju smo počeli prije godinu i po dana i već smo u završnoj fazi. Ponosni smo na sve do sada urađeno i ostaje nam da obezbijedimo još 150.000 KM kako bismo uradili vanjsku fasadu, izgradili nadstrešnicu, postavili 600 kvadratnih metara keramičkih pločica i obavili molerske i druge radove. Ni pandemija nas nije omela da aktivno radimo proteklih mjeseci kako bismo dom uskoro priveli namjeni - rekao je Kuvalja.

On ističe da je Razboj Ljevčanski sa oko 900 stanovnika i 280 domaćinstava jedno od najvećih srbačkih sela koje do sada nije imalo vlastiti društveni dom.

- Mislim da će naše selo oživjeti jer ćemo ovdje organizovati razne proslave i edukacije a najviše koristi imaće ansambl narodnih igara “Lijevče” iz Razboja koji broji 60 članova i istinski je čuvar tradicije i običaja ovog kraja. Više sadržaja za mlade zaustaviće i odlazak iz sela - rekao je Kuvalja.

Adaptacija škola

U Kukuljama je nedavno rekonstruisan krov devetorazredne škole za šta je Vlada RS izdvojila 120.000 KM a u planu je i zamjena stolarije i izgradnja fiskulturne sale. Uz posredovanje Savjeta mjesne zajednice, za školu je stiglo 125 tapaciranih stolica od donatora Darka Sekimića iz Kosjerova. I u Razboju Ljevčanskom planiraju razne aktivnosti, i to izgradnju dječije igraonice i mini-teretane u dvorištu petorazredne škole koju pohađa 45 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana