Ваздух из кошница тјера болести

Данијела Стоканић фото: В. Стојаковић
Ваздух из кошница тјера болести

Бањалука - Астма, мигрена, депресија, стрес, алергије и бронхитис само су неке од болести против којих ће становници Републике Српске, али и туристи, моћи да се боре удисањем љековитог ваздуха из кошница.

Ријеч о првом InhalApi центру у Српској, који данас отвара своја врата на имању Миле Милојевића у селу Перван, надомак Бањалуке. Према ријечима овог пчелара, чију је замисао препознало и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, пацијенти ће помоћу маске која је сондом повезана са кошницом, удисати полен, мед, прополис, матичну млијеч, те пчелињи отров и восак, односно све пчелиње производе који се користе у лијечењу разних болести.

- За почетак ће бити на располагању једна комора, са четири кошнице, док ће терапију, која би требало да траје двадесетак минута, истовремено моћи примати четири пацијента - рекао је Милојевић.

Додао је да има још једну комору, али је неће пуштати у функцију, док се не увјери да има довољно заинтересованих.

- Пацијенти ће се моћи инхалирати од априла до септембра, у периоду кад траје пчелиња паша, а једна терапија ће за становнике РС коштати пет марака, док ће странци морати да издвоје дупло више - рекао је кроз осмијех Милојевић.

С обзиром на то да се ради о алтернативној медицини, током лијечења неће бити потребан надзор љекара.

- Колега из Високог који је овај вид алтернативног лијечења развио прије неколико година, испричао ми је да је жену, која је цијели живот водила битку са мигреном, због које нема куда није ишла, послије само неколико инхалација глава је више није забољела - казао је Милојевић и додаје да је на исти начин излијечен и дјечак који је имао тежак бронхитис.

На пројекту су радили стручњаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, чија је савјетодавна служба све вријеме пратила његову реализацију.

Виши стручни сарадник за сточарство у Министарству и магистар пчеларства Душка Слијепац-Радаковић истакла је да овај центар од великог значаја за становнике Српске.

- InhalApi центри, односно инхалација помоћу пчелиње кошнице, раније су били доступни само у Аустрији и Њемачкој, а прије неколико година и у Словенији. Најближи InhalApi центри становницима Српске до сада је био у Високом, који је отворен прије двије године - испричала је Слијепац - Радаковић.

Додала је да инхалације помоћу кошнице, осим болести дисајних путева, мигрене и других, лијече и обољење срца.

- Пацијенти ће за вријеме инхалације моћи да посматрају и рад пчеле и природу, што ће им додатно уљепшати амбијент - открила је Слијепац-Радаковић.

Благодати из природе

*У пелуду - витамин младости

*Матична млијеч - детоксикација и регенерација

*Прополис - природни антибиотик

*Пчелињи отров - за реуму, артритис и мултиплу склерозу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана