Уз хуманисте до матуре за памћење

Данијела Стоканић
Уз хуманисте до матуре за памћење

Бањалука - Матурско вече ове године прославиће 18 штићеника Дома за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић”, а из ове установе апелују на добре људе да им помогну како би им приуштили свечане тоалете и одијела да се ни по чему не би разликовали од својих вршњака.

Директор дома Владимир Кајкут казао је да 14 матураната завршава основну, а четворо средњу школу.

- Ове године имамо много матураната, могао бих рећи највише до сада, због чега нам је потребна и помоћ. Сан сваког ученика који завршава школовање је да за матурско вече изгледа свечано. За ту прилику у нормалним околностима родитељи не жале новац, али је ситуација код наших штићеника другачија. Они немају ту привилегију и зато апелујемо на све да нам помогну да им приуштимо задовољство и срећу као и другој дјеци - рекао је Кајкут.

Матуранти морају да уплате новац и за саму прославу.

 - Уплата се креће око 50 марака по особи. Ако не нађемо донаторе, издвојићемо тај новац из текућих средстава дома - казао је Кајкут.

Дом за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” посљедњих година за прославу матуре штићеника велику помоћ је имао од бањалучког хуманитарца Анане Ћетковић. Она је прије шест година основала “Фејсбук” групу “Хуманитарна страница Н&М” са циљем да помогне малишанима којима је то најпотребније.

- У припремању за матуру помажем штићеницима Дома “Рада Врањешевић” и малишанима из Удружења “Нова генерација”, којих ове године има шесторо. Сви људи добре воље, који желе да помогну, могу ми се јавити на “Фејсбук” страници. Потребни су свечана одјећа, обућа, накит или новац - објаснила је Ћетковићева.

Према њеним ријечима, до сада су наилазили на одличан одзив добрих људи.

- Прије три године уз помоћ другарице за краћи период без проблема смо обукли 15 малишана за матуру. Другарица је анимирала све власнике у једном бањалучком тржном центру, који су донирали ципеле, одијела, хаљине, накит... Истим поводом прије неколико дана организовала сам хуманитарно вече у чему су ми помогли студенти и управа једне образовне установе. Сакупили смо довољно новца да обезбиједимо свечану одјећу за двије сестре које завршавају основну школу - каже Ћетковићева.

Власници многих бутика и козметичких салона истичу да ће са задовољством помоћи штићеницима Дома “Рада Врањешевић” у припремама за вече које се вјечно памти.

- Радо ћу се одазвати и даровати хаљину и одијело за по једног матуранта основца и средњошколца - рекла је власница једног бутика која је инсистирала на анонимности.

Екскурзије

Штићеницима је, осим за прославу матуре, потребна и новчана помоћ за одлазак на екскурзију.

- Апелујем на суграђане који су у могућности да нам помогну да неколико штићеника пошаљемо и на екскурзију. Уплата за екскурзију за основце је 390, а за средњошколце око 600 марака - рекао је Владимир Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана