Уз брижне комшије за баку Милицу из гатачког села Степен нема зиме

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

ГАЦКО - Да су хуманост и солидарност највредније особине које људи носе у себи и покажу када је најпотребније потврдили су и мјештани гатачког села Степен који су баки Милици Андријашевић (95) купили нови шпорет да би безбрижно дочекала зиму, јер јој је стари дотрајао, а сама није била у могућности да обезбиједи нови.

Ова старица позната по томе што годишње исплете на стотине пари чарапа и овај пут је рекла да ће се свим хуманитарцима одужити тако што ће им током љета обезбиједити топле одјевне предмете за зиму.

За “Глас Српске” наглашава да јој је чин који враћа вјеру у боље сутра био један од најтежих тренутака у животу, јер није ништа знала, док јој комшије недавно нису покуцале на врата носећи нови шпорет.

- Иако ми је ово тешко пало, морам признати да су емоције биле помијешане. Хтјели су да ме изненаде и успјели су, јер нисам ни слутила да спремају овакво изненађење - почиње причу Андријашевићева.

Ова бака коју живот није мазио пуних девет и по деценија примјер је како човјек треба да се понаша у тешким, али и добрим тренуцима.

- Чарапе плетем још од малих ногу, научила сам то прије слова. Да исплетем пар треба ми од два до три дана. Ово ће бити мој најскромнији знак пажње, јер сви ти људи су били ту за мене када је мени било тешко и ред је да добију на поклон пар вунених чарапа. Често ме питају плетем ли љети, а одговор је потврдан, јер је у Херцеговини хладно већ у јесен - казала је бака, додавши да се велики број људи и љети не одваја од чарапа.

Ни у позним годинама не сједи скрштених руку, а прича да је у посљедњих пола године имала здравствених проблема. И даље има башту гдје сади поврће да га не би морала куповати.

- Морам признати да су ми комшије помогле да окопам кромпир. Имам мали врт, што ми је довољно за цијелу годину. Лук, мрква, боранија, грашак, а било је и доста кише па ће и род бити добар - казала је она.

С обзиром на то да игле не испушта из руку, ова старица и даље има одличан вид, па радо и новине прочита. Каже да деценијама вјерује “Гласу”, а била је почаствована када се лани нашла на страницама најстаријег дневног листа.

- Далеко сам ја од нових технологија, паметних телефона и ђаконија којима се завлачи наша омладина. Али увијек смо читали новине и вјеровали “Гласу”. Тако ће бити и у будућности, док ме здравље и вид буду служили - рекла је Андријашевићева.

Ова времешна Херцеговка младима је поручила да раде, чувају своје породице и остану на вјековним огњиштима.

- Млади треба да буду истрајни, а све што желе доћи ће. То је као са плетењем чарапа. Упорност и стрпљивост пут су до успјеха - казала је Андријашевићева.

Чај

Милица Андријашевић каже да природа обилује љековитим биљем и чајевима који човјеку могу много помоћи.

- Чај пијем и љети и зими. Напитак од липе, вријеска, кантариона, шипурка, али и других биљака увијек је при крају шпорета - у шали каже Андријашевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана