Ускоро наводњавање Требињског поља

Срна
Ускоро наводњавање Требињског поља

Требиње - У Требињу ће у наредне двије до три године бити завршен пројекат наводњавања 1.100 хектара обрадивих површина на подручју Требињског поља, чија је вриједност око шест милиона марака, најавио је данас помоћник министара пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић.

Он је истакао да је у овом крају занимљива структура производње, односно да је заступљено виноградарство, воћарство и повртларска производња која је са економског ефекта веома добра.

"На инсистирање представника Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/, народних посланика Луке Петровића и Илије Таминџије, главни пројекат је урађен, а у наредном периоду биће упућено и писмо намјере према Свјетској банци која би ову инвестицију требало да подржи са око 85 одсто неопходних новчаних средстава", истакао је Стојановић.

Он је додао да је обавеза локалне заједнице да финансира пројекат са 15 одсто, као и да уради елаборат о експропријацији и обезбиједи грађевинску дозволу.

Стојановић је истакао да ће представници Свјетске банке у наредних мјесец-два дана обићи ове терене, а да ће након тога почети и реализација овог пројекта у сарадњи са Хидроелектранама на Требишњици и Јавном установом 'Воде Српске.

Он је напоменуо да током чишћења тунела за Дубровник у овом дијелу Требиња није било могуће наводњавање, додајући да ће предвиђеним пројектом такви проблеми бити елиминисани и биће омогућено стабилно и сигурно наводњавање и током ремонта ХЕТ-а, што ће имати велики значај за све пољопривреднике.

Стојановић је напоменуо да ће надлежно министарство покушати на све начине у сарадњи са ХЕТ-ом и локалном заједницом да ријеши и проблем водоснабдијевања у оним селима која имају проблем са водом.

Директор Дирекције за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић каже да ово предузеће жели да помогне локалној заједници, односно да се ријеши проблем водоснабдијевања у Требињском приградском насељу.

"Ове године смо урадили идејно рјешење за цијело Требињско поље, а са Јавном установом жВоде Српскеж пројектни задатак и сада то треба да реализујемо", рекао је Вујић и додао да су са Министарством за водопривреду успоставили добру сарадњу.

Вујић је рекао да ће ХЕТ преузети дио обавеза из овог пројекта, као и "Воде Српске".

Он је појаснио да пројекат обухвата цијело Требињско поље, те да ће затвореним цјевоводом под притиском бити повезан одводни канал према Хидроелектрани Дубровник који у сваком тренутку има воде.

"С друге стране имамо ријеку Требишњицу и све између и око канала ће бити на овај начин снабдјевено водом. Једно пумпно постројење биће на цјевоводу, друго изнад пречистача - на излазу из града, а у случају када је празан цјевовод према Дубровнику вода ће се пумпати из пумпног постројења на локацији Мрклине", каже Вујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана