У рогатичком селу Гуждељи необична појава: Сунчани новембар збунио и змију

С. М.
У рогатичком селу Гуждељи необична појава: Сунчани новембар збунио и змију

Рогатица - Небојша Голић из Рогатице није могао вјеровати својим очима када је возећи се аутомобилом на путу у селу Гуждељи угледао змију дужу од метра.

Ова појава не би била толико неуобичајена да је ријеч о љетном периоду. Међутим, да змија измигољи на улицу на самом крају новембра, није честа појава.

- Возио сам се ка свом родном селу Закомо када сам на путу угледао змију. У почетку сам помислио да ми се привиђа, али сам схватио да се заиста ради о овом гмизавцу и морао сам изаћи из возила. Латио сам се фотоапарата и забиљежио ово чудо природе, змију на прагу зиме. Да није фотографије, вјероватно ми многи не би ни повјеровали када бих причао о овом необичном сусрету. Али, доказ је ту - рекао је Голић.

Додао је да постоје разна нагађања о томе шта је измамило змију у ово доба године. Једни мјештани кажу да то најављује благу, односно топлу зиму, а други да се иде у сусрет неком природном несвакидашњем догађају, углавном несрећи, и слично.

Најближи су ипак они који кажу да су због необично топлог новембра и животиње изгубиле оријентацију, па их је измамило сунчано вријеме и температура која је прелазила десет степени Целзијуса.

Иначе, познаваоци гмизаваца кажу да је у питању змија смокуља која спада у ријетке и заштићене врсте. Њен угриз није отрован, али због своје дужине изазива страх оних који се са њом сусретну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана