У развој РС уложено 613 милиона марака

Марина Чигоја
У развој РС уложено 613 милиона марака

Бањалука - За реализацију пројеката који се финансирају из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма РС до краја јула ове године одобрено је 613,63 милиона КМ.

Влада РС је јуче усвојила информацију о реализацији пројеката који се финансирају из Развојног програма РС. У Влади су истакли да је за одобравање нових пројеката расположиво још 520.432 КМ.

Након сједнице Владе саопштено је да је до краја јула завршено финансирање 210 пројеката за које је утрошено 2,09 милиона КМ мање од одобреног износа тако да је укупно потрошено 611,53 милиона.

- Од тога се 591,55 милиона односи на финансирање 291 пројекта на основу одлука Савјета за развој, а 19,98 милиона на основу 14 одлука Владе РС - наведено је у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

- Посматрајући распоређена одобрена средства у свим општинама РС у укупном износу од 530,36 милиона КМ на општине из  источног дијела РС  односи се 229,21 милиона или 43,22 одсто, а на општине из западног дијела 301,15 милиона или 56,78 одсто - додаје се у саопштењу.

Влада РС донијела је јуче и измјену одлуке о броју редовних и ванредних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија и у прву годину другог циклуса студија у академској 2014/15. години на јавним високошколским установама. Одлуком се број студената на Универзитету у Бањалуци, од 3.584 редовних и ванредних студента, који ће се уписати у прву годину првог циклуса ове академске године повећава на 3.754. Такође, утврђено је да се у прву годину другог циклуса на Универзитету у Бањалуци може уписати 1.274 редовних и ванредних студената.

- Број студената на другом циклусу студија је повећан ради увођења новог студијског програма на Економски факултет у Бањалуци Интернатионал Мастер ин Бусинесс анд Администратион за чије извођење је Универзитет добио дозволу након доношења претходних одлука којима се утврђује број студената. На овај студијски програм је одобрен упис 30 студената који ће суфинансирати своје школовање - наведено је у саопштењу из Владе РС.

Реформа правосуђа

Влада РС усвојила је информацију о Нацрту стратегије за реформу сектора правде у БиХ од 2014. до 2018. године. Усвојена је и информација о Приједлогу пројекта "Израда базе података изворишта питке воде на подручју РС". За реализацију је задужено Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а обављање стручно-техничких послова повјерено је "Новом урбанистичком заводу РС".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана