У рафтинг центрима очекују добру сезону: Незаборавне авантуре на домаћим ријекама

Јана Кезић
У рафтинг центрима очекују добру сезону: Незаборавне авантуре на домаћим ријекама

БАЊАЛУКА - Рафтинг на Тари и Дрини, али и Врбасу посљедњих година спада међу једне од популарнијих атракција, а да његова популарност не опада свједочи и податак да су термини у домаћим рафтинг центрима за ову сезону махом попуњени.

Овај вид спорта прије свега је замишљен као добар провод на ријеци, јер чини спој љепоте, адреналина, авантуре, атракције, одмора, забаве и задовољства, а у прилог иде и то што за њега није потребно искуство.

Јелена Говедарица из Рафтинг центра РТ Фоча каже да је киша протеклих дана мало пореметила планове, али од предстојеће сезоне очекују најбоље.

- За саму активност рафтинга киша генерално не смета, али у том периоду буде мање интересовање људи због времена. Што се тиче викенд-термина, ту смо готово пуни за сезону, а полако сада почиње и сезона годишњих одмора па се попуњавају и радни дани - рекла је Говедарица.

Додала је да су ове године цијене за око 15 одсто веће него лани.

- Осим рафтинга нудимо услуге ноћења те послуживања хране и пића, а цијене свега тога су, нажалост, скочиле па смо и ми били приморани да коригујемо цјеновник - казала је Говедарица.

Истакла је да су људи доста заинтересовани за рафтинг, а искуства показују да се за овај вид забаве најчешће одлучују они старосног доба између 30 и 50 година, али их посјећује и доста породица са дјецом.

Алмир Џелић из "Врбас рафтинга" из Бањалуке каже да нема лошег времена, само лоше опреме.

- Долазе нам углавном странци и није им толико битно какво је вријеме, важно је само да није јака киша. Очекујемо да ће ова сезона бити боља од свих претходних - рекао је Џелић, који је у тренутку разговора био на чамцу са једном туром.

Термини се, како каже, попуњавају за десетак дана унапријед, али већ имају и неколико резервација за јул.

Истакао је да су цијене услуга исте као и лани па је за класични рафтинг до 15 километара потребно издвојити 50 марака по особи.

- Људима је интересантно, јер је то добар тренинг, одлично је за здравље, а уједно могу да уживају у лијепој природи - рекао је Џелић.

Да би осјетили чари рафтинга на Врбасу авантуристи прелазе и по неколико хиљада километара.

- Први пут сам на рафтингу и препоручила бих свима да дођу, без обзира на то да ли знају да пливају или не, јер је заиста супер. Осим тога водич је одличан и сигуран, имам само ријечи хвале - рекла је Верка Гарић из Америке.

У Бањалуку су стигли и љубитељи овог спорта из Италије.

- Много нам се свиђа рафтинг, али и град. Заиста је сјајно - рекла је једна Италијанка.

Самостални стручни сарадник у бањалучкој Туристичкој организацији Младен Шукало каже да се рафтинг као активност и спорт у Бањалуци почео развијати од 2005. године. Подсјетио је да је Бањалука била домаћин Свјетског првенства у рафтингу 2009. и 2022. године, а протеклог викенда је одржан и Свјетски куп.

- Континуитет такмичења се наставља, а ти спортски догађаји су добра прилика за промоцију наших дестинација - рекао је Шукало.

Лиценца

Младен Шукало каже да инфо-центри свакодневно информишу туристе о свим понудама које се реализују у Бањалуци, укључујући и рафтинг.

- То није само једна од понуда авантуристичког туризма, него и генерално кључних понуда града Бањалуке - рекао је Шукало и нагласио да сви скипери на Врбасу имају лиценцу Свјетске рафтинг федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана