У плану нова туристичка понуда на Козари – глампинг

Срна
У плану нова туристичка понуда на Козари – глампинг

Приједор - Планом парцелације локалитета Пашини конаци у Националном парку “Козара” предвиђена је нова туристичка понуда - глампинг, односно камповање у луксузним шаторима намијењено корисницима који нису спремни да жртвују удобност за вријеме боравка у природи.

Предвиђена је градња 19 дрвених кућица - брвнара и пет дрвених платформи са шаторима и терасама, гдје ће 80 одсто јединица бити пројектовано са кухињом и купатилом, као и уређење камп парцела за кампере, а у централном дијелу трг и огњиште, те пјешачки прилази до смјештајних и сервисних објекта.

Осим смјештајних капацитета, планирана је изградња отворених спортских терена и дјечијих игралишта, централног објекта са административним дијелом, рецепцијом и сервисом, те пословног објекта са трговачким и угоститељским садржајима и паркинга са 38 мјеста.

Планирани су уређење корита бујичног потока Грачаница и дјелимична колекторизација испод саобраћајних површина, као и постављање више колских и пјешачких мостова преко овог водотока.

Травнате површине предвиђене су за рекреацију, пјешачке стазе, мобилијар за одморишта и привремено постављање шатора.

Подручје Пашини конаци површине је 2,9 хектара већ дуги низ година је запуштено, у доброј мјери захваћено ширењем оближњих шума. Путеви су девастирани и неусловни за одвијање путничког саобраћаја.

У цјелости је у власништву Републике Српске, а њиме управља Национални парк “Козара”.

Након што је усвојен у Скупштини града Приједор, нацрт овог плана упућен на јавни увид који траје до 12. августа гдје свако правно и физичко лице може дати мишљење, примједбе и приједлоге на документ, а услиједиће прибављање идејног рјешења за све планиране објекте с циљем дефинисања визуелног идентитета ове туристичке дестинације.

Нацрт плана изложен је у Заводу за изградњу града, у Инфо центру Националног парка “Козара” на Мраковици и у просторијама Одјељења за просторно уређење града Приједора, гдје се може погледати, а објављен је и на интернет страници града Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана