Туга, шок и невјерица због самоубиства вјероучитеља из Котор Вароша

Драгана Келеч
Туга, шок и невјерица због самоубиства вјероучитеља из Котор Вароша

Котор Варош - Шок и невјерица смјењивали су се јуче улицама Котор Вароша од јутарњих часова, када је прострујала вијест да је нестао вјероучитељ Драго Велеушић, а у поподневним их је оковала туга, јер су се обистиниле најцрње слутње да се неће вратити жив.

Велеушић је пронађен мртав у близини своје куће, а у полицији је потврђено да се објесио.

- На мјесту несреће пронађено је више опушака цигарета. Вјероватно је дуго размишљао прије него што је одлучио да себи одузме живот. Ово је велика трагедија за породицу, пријатеље и цијели Котор Варош - казао је један од мјештана који је трагао за вјероучитељем.

Велеушић је у понедјељак рано отишао из куће, а родитељи су вјеровали да се као и обично запутио у основну школу у којој је предавао вјеронауку. Од тада се, међутим, није вратио, нити га је ико видио. Испоставило се да на наставу није ни стигао, нити је то јутро примијећен на путу до школе. Радници у продавницама кажу да је имао обичај да прије посла купи шта му треба, али га то јутро није било. Није свраћао ни у кафиће, гдје готово сваког дана пио кафу прије и послије наставе.

Породица је одлучила да нестанак пријави полицији, а у потрагу се дигао цијели град. Полиција, ловци, риболовци и планинари сатима су чешљали насеља и улице, а проблем је задавао и Велеушићев искључен мобилни телефон. Потрага се, међутим, завршила онако како нико није желио - трагедијом и суровим сазнањем да је мртав.

То као да су слутили и у Основној школи "Свети Сава", коју је наша екипа посјетила прије него што је саопштена потресна вијест и затекла тужну атмосферу.

- Никада није каснио ни минут. Нигдје, а посебно не на посао. И када би имао обавезе, јавио би дан раније да не може доћи или нашао неког од колега да га замијени. Заиста не знамо шта је могло да му се деси - казала је забринуто директор школе Слађана Шубара, док је још трајала потрага за Велеушићем.

У овој школи је предавао вјеронауку близу 18 година. Ђаци су га вољели, а колеге неизмјерно цијениле и поштовале.

- Увијек је био ту да помогне и саслуша. Дружељубив и весео, радо се одазивао разним школским активностима, а дјеца су за њега била светиња - додала је Шубара.

Ни свештеник Миленко Нарић није губио наду да ће се Велеушић појавити жив и здрав. О нестанку га је обавијестио, како нам је испричао, Драгин отац, који је потом тај случај пријавио и полицији.

- Окаменио сам се када ме позвао његов отац и рекао да нема Драге. Казао је да су га посљедњи пут видјели у понедјељак ујутро прије одласка на посао. Потом су ме звали и из школе, питавши кроз шалу гдје је Драго, да се није оженио када га још нема. Нисмо ни слутили да ће доћи до овакве несреће - прича Нарић.

Као и остали Которварошани и он за Велеушића има само ријечи хвале. Вриједан, одговаран и увијек спреман да помогне биле су његове карактерне црте.

- То је један диван човјек. Из домаћинске и честите куће. Не знам и не вјерујем да је имао било каквих проблема - казао је Нарић.

Многи становници Котор Вароша посљедњи пут су Велеушића видјели у цркви на недјељној литургији, коју је владика бањалучки Јефрем служио у оквиру Васкршњег поста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана