Топле учионице чим захлади

Анита Јанковић
Топле учионице чим захлади

Бањалука - Ученици у РС не морају да страхују да ће им учионице бити хладне, јер је већина основних школа набавила огрев за предстојећу зимску сезону или овај посао приводи крају.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је од 187 основних школа у РС свега њих осам прикључено на централно градско гријање, а оне су у Бањалуци и Палама.

- У 15 основних школа имамо комбинацију централног и властитог гријања, тако што су централне школе прикључене на градско гријање, а подручна одјељења имају властито гријање - истакли су у ресорном министарству.

Највећа основна школа у Приједору "Петар Кочић" спремна је за почетак сезоне гријања. Ремонт постројења и топловодне мреже је завршен, а чека се пад температуре и загријавање учионица за 1.205 ђака може да почне.

- Све смо уговорили и само чекамо да нам стигну дрва, што ће бити кроз дан-два. Годинама смо се гријали на угаљ, али због економске исплативности лани смо прешли на дрва, и презадовољни смо. По сезони трошимо од 300 до 400 метара дрва - каже директор ове школе Горана Босанчић наглашавајући да су за зиму спремни и у подручним школама.

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима код Бањалуке Дубравка Босанчић каже да су упркос тешкој економској ситуацији успјели набавити огрев за зиму.

- Убиједили смо добављаче да нам доставе огрев и наше школе у Колима, Стричићима и Павићима су спремне за зиму - каже Босанчићева и додаје да се код њих због хладнијих дана и неповољних временских услова, учионице грију од краја септембра, па до почетка маја.

Ни за ђаке Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Добоја неће бити зиме. Централна школа је прикључена на градско гријање, док подручне имају сопствене котловнице и већ су набавили дрва и угаљ.

- Чим се температуре спусте, пуштамо гријање - рекли су у овој добојској школи.

Према ријечима директора Основне школе "Вук Караџић" Свете Кежића топле учионице имаће и ђаци ове школе.

- Котолови су у задовољавајућем стању, а дрва спремна, како за централну школу тако и за четири подручне - каже Кежић и додаје да је за набавку огрева утрошено око 13.500 марака. 

ОШ "Дворови" у Дворовима код Бијељине још није набавила енергенте за предстојећу зимску сезону. Расписали су тендер, али потешкоћа имају са пријавом добављача. 

- Проблем је то што обавезе према добављачима нису измирене за прошлу годину, па је тешко наћи новог. Проблеме нам ствара и мала котловница у коју стаје свега 20 тона угља, а у сезони потрошимо од 70 до 80 тона, тако да огрева морамо набављати у неколико наврата - каже директор ове школе Јелица Зекић.  

Ни школе "Васа Чубриловић" из Градишке и "Десанка Максимовић" из Зворника још нису спремне за хладне дане, али директори ових установа поручују да ће се то десити веома брзо.

- Тендер смо спровели и добављач је познат, само што дрва још нису у дворишту, али то нас не брине. Близу смо шуме, па се могу довести за дан, два. Тренутно обављамо припремне радове у котловници и настојимо да стари котао уз помоћ донација замијенимо новим - рекла је помоћник директора ОШ "Васа Чубриловић" Гордана Бајић.

Замјеник директора ОШ "Десанка Максимовић" у Зворнику Бранка Еркић наглашава да у њиховој школи још није завршен тендер за набавку огрева.    

- У току је набавка енергената за централну и пет подручних школа. Потребан нам плин, угаљ и дрва - каже Еркићева додајући да ће сав посао бити завршен прије хладних дана. 

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС истичу да свим основним школама дозначавају средства за материјалне трошкове, којима се обезбјеђује несметан рад школе, односно измирују се трошкови за гријање, струју, телефон...

- У августу смо на име материјалних трошкова основним школама уплатити 800.000 КМ, од чега 70 одсто одлази на трошкове гријања - рекли су у министарству и додали да новац за материјалне трошкове средњих школа обезбјеђују локалне заједнице у којима се школа налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана