Тајна одрастања из ђачког пера Ане Марије Слијепчевић

Милијана Латиновић
Тајна одрастања из ђачког пера Ане Марије Слијепчевић

Бањалука - Молим те немој да будеш беживотни и досадни намћор који сваког кињи. Да знаш, такве виђам често и није баш да ме обарају с ногу. Можда ћеш се насмијешити и помислити да сам дјетињаста, али то је баш оно што желим да задржиш у себи.

Ово је порука коју је ученица седмог разреда Основне школе "Васа Чубриловић" из Градишке Ана Мариа Слијепчевић написала пишући писмо себи као четрдесетпетогодишњаку. Писмо ове дјевојчице, која има свега 13 година, проглашено је за најљепше на 45. међународном такмичењу у писању писама за младе. 

- Дугујеш ми сретан живот! Ако се питаш одакле све ово, онда знај да моје очи добро разумију оно што виде, а то је свијет одраслих, знаш клуб којем сад припадаш. Свијет са мало забаве и са мало више обавеза, свијет који мисли да је на путу изгубио и оно што никад није ни имао - написала је Ана Мариа, желећи да када одрасте задржи, како каже, све своје шарене балоне и да сачува дијете у души.

- Пишем од кад сам кренула у школу, из писмених састава углавном добијам петице, а читање књига је сигурно најбољи рецепт за добар састав - истакла је Ана Мариа.

Скромно додаје да награду није очекивала, те да је због тога узбуђење било огромно када је сазнала да јој је дволисница из свеске, писана с пуно љубави, донијела прву награду.

Узбуђење и понос не крије ни њена мајка, која је с невјерицом примила вијест о резултатима такмичења.

- Вјеровали смо у њу и подржали је када је одлучила да учествује на такмичењу, али нас је вијест о побједи искрено изненадила. Срећни смо и поносни - казала је мајка ове талентоване дјевојчице Маја Слијепчевић.

Друго мјесто на такмичењу освојио је ученик деветог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Бањалуке Андреј Козић. 

- Потајно сам се надао награди од тренутка када сам написао писмо и послао на адресу поште. Срећан сам јер је ово само потврда да се оно што пишем и како пишем свиђа и другима - рекао је Андреј, којем је ово трећа награда на такмичењу које организују "Поште Српске".

Истиче да је љубав према књижевности нешто што га испуњава и чини срећним. Као дјечаку који је тек научио да чита и пише узор му је био Бранко Ћопић, а касније током одрастања почео је да чита озбиљнију и тежу литературу.

- У писму сам описао себе како ћу изгледати за три деценије, када напуним 45 година, у нади да се овај и онај Андреј када се сретну на стазама будућности неће стидјети један другог - рекао је Андреј.

Писма ових основаца изабрана су у конкуренцији од њих 340 пристиглих на адресу "Пошта Српске". Право учешћа имали су сви од девет до 15 година, а текст који су писали, дужине до 1.000 ријечи, морао је садржавати све елементе писма: адресу примаоца, затим датум и мјесто, садржај, поздрав, потпис и адресу пошиљаоца. 

Најљепши рад биће награђен са 300, а други са 200 КМ. Осим тога, побједници ће добити бицикл и друге вриједне награде. Организатор је, поред прве двије, обезбиједио и награду за треће мјесто на такмичењу, које је припало ученици Основне школе "Свети Сава" из Новог Града Здравки Шицар, а специјална признања и поклон пакете добиће још три учесника овог такмичења.

На прошлогодишњем такмичењу у писању писама за младе учествовало је 1.075 писама из цијеле БиХ, а најљепше писмо на тему "Причајте нам о свијету у каквом бисте жељели одрасти" написала је ученица Основне школе "Мак Диздар" из Зенице Селма Хусић.*

. Писмо Мостарке најљепше на свијету

По избору Свјетског поштанског савеза, ученица осмог разреда Наташа Милошевић из Мостара написала је најљепше писмо на свијету у 2014. години.

Наташино писмо је дирљива прича старе виолине. У свом тексту ова, тада тринаестогодишња дјевојчица, послала је снажне поруке љубави и пријатељства, и нагласила велику моћ музике и умјетности уопште да утичу на наш живот и мијењају га.

Најбоља писма:

< Ана Мариа Слијепчевић, ОШ "Васа Чубриловић" Градишка

< Андреј Козић, ОШ "Вук Караџић" Бањалука

< Здравка Шицар ОШ "Свети Сава" Нови Град

Специјална признања:

< Сузана Кучук, ОШ "Бранко Радичевић" Бањалука

< Милкица Савић Бољанић ОШ "Петар Петровић Његош" Бањалука

< Анђела Савић ОШ "Милош Црњански" Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана