Све слути на јалову годину за воће и поврће

Данијела Стоканић
Све слути на јалову годину за воће и поврће

Бањалука - Послије мраза и снијега, који су овог прољећа нанијели огромну штету у воћњацима и многим усјевима, пољопривредне културе сада су на удару разних биљних болести и штеточина.

Ратари због тога страхују да ће ове године доживјети крах производње, јер, како кажу, воћа и поврћа у појединим дијеловима РС тешко да ће бити и за личне потребе.

Како би спасили културе које су преостале, стручњаци им савјетују да што прије крену са хемијском заштитом биља, јер тренутне временске прилике идеалне су за појаву пламењаче и других биљних болести.

У Пољопривредном институту РС упозоравају да су тренутно међу воћем најосјетљивија јабука, крушка, бресква, шљива и кајсија, док је од поврћа на мети кромпир, парадајз, паприка, патлиџан, краставац и лук.

- Одговарајући третмани неопходни су и оним биљкама које су због мраза и снијега претрпјеле штету. Без обзира на то што су под знаком питања њихови приноси, третмане треба наставити и тако их заштитити од болести и штеточина које би могле утицати на њихову родност у наредној години - рекао је директор Института Војислав Тркуља.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић истиче да ће ова година бити убједљиво најтежа до сада.

- Ове године мало ко ће имати крушака и шљива, јер су мраз и снијег причинили огромну штету. Упркос томе, мораћемо их подвргнути третманима, као да ће бог зна како родити, а све како не бисмо имали проблема догодине - рекао је Дојчиновић.

Највећи проблем, каже он, је то што тренутно многи воћари немају новца за набавку хемијских средстава, због чега ће многи морати изоставити третмане.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало казао је да је лук већ напала пламењача. Додао је да разне болести и штеточине нису заобишле ни остало поврће, због чега је хемијско третирање биљака широм Српске увелико почело.

Пламењача

Пламењача је најчешћа болест биљака, која се јавља у облику гљивица. Напада углавном лист парадајза и кромпира, а погађа и винову лозу, лук, салату, спанаћ и купус.

Монилиоза

Монилиоза је болест коштичавог воћа, односно синдром сушења цвјетова, гранчица, грана и трулежи плодова. Она се јавља на шљиви, вишњи, кајсији и брескви.

Чађава пјегавост листа и краставост

Инфекције листа настају чим се младо лишће појави из пупољка. Свијетлосмеђе и маслинастомрке пјеге се појављују на листу и на лисним дршкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана