Студенти дижу побуну због лоше хране и хигијене

Драгана Келеч
Студенти дижу побуну због лоше хране и хигијене

Пале - Представници Уније студената РС затражили су јуче смјену директора паљанског Студентског центра Драгана Бјелајца, као и отварање нових студентских домова у Палама и Фочи до 20. марта, јер ће у супротном организовати протесте.

Из Уније студената поручују да смјену Бјелајца захтијевају због катастрофалног стања у студентским домовима на Палама и Фочи, и то посебно, када су у питању лоши хигијенски услови и исхрана студената.

- Ангажовали смо комисију за студентски стандард која је посјетила ове домове и утврдила катастрофално стање. Једно купатило дијели 130 студената, топле воде готово никада нема, а проблем представља и веома лоша храна, као и мале порције - рекао је предсједник Уније студената РС Милан Милишић.

Просторије у дому су загушљиве и пуне влаге, а апсурд је, како тврди Милишић, и то што је Бјелајац јавно оптужио студента Милана Вучуревића да је "донио шугу у дом", истакавши да је такво понашање недолично.

И предсједник Студентског савеза Медицинског факултета у Фочи Рајко Павловић каже да студенти више не могу трпјети лоше стање у студентским домовима у Фочи и Палама.

- Подржавамо захтјев Уније студената за смјену Бјелајца и дајемо рок да нови домови буду отворени до 20. марта - рекао је Павловић и додао да ће у супротном бити приморани да 20. марта организују масовне протесте у Фочи и на Палама.

Он је упитао и министра просвјете Дану Малешевића да ли подржава "бахато понашање" Бјелајца који, како је рекао, није био у домовима у Фочи двије године и не зна да 110 дјевојака користе седам мокрих чворова, пет туш-кабина и једну веш-машину.

- Неприхватљиво је да у 21. вијеку овако живимо у студентским домовима - рекао је Павловић.

Са друге стране, Драган Бјелајац одбацује све оптужбе студената, наводећи их неозбиљним.

- Ништа од тога није тачно! Многи од њих, а посебно овај нови предсједник Уније, никада нису ни крочили у студентски дом, а причају о лошим условима. Никада нису ни разговарали о стварном стању у дому, тако да је у питању давање паушалних оцјена - каже је Бјелајац.

Према његовим ријечима, све заједничке просторије у дому на вријеме чисте запослени дома, док су за хигијену у студентским собама задужени сами студенти, као и свуда у свијету.

- Никаквих проблема у дому нема ни када је у питању исхрана. Једини проблем је настао сада пред усељење у нове домове, јер покушавају убиједити јавност да Студентски центар опструише њихово усељење - истакао је Бјелајац, додавши да му није јасно због чега то чине, јер ти домови и нису у њиховој надлежности, већ Универзитета у Источном Сарајеву.

Како сазнајемо министар просвјете ће идуће седмице одржати састанак са представницима Уније студената РС, на којем ће бити разматрана сва ова питања.

Универзитет

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да је Студентски центар Пале у надлежности ресорног министарства, и да они једино оцјењују рад његовог руководства.

Када је у питању отварање нових студентских домова у Палама и Фочи, Грујић каже, да што се Универзитета тиче, већ сутра могу бити отворени, али да и ту Министарство мора пренијети одређене надлежности, како би домови могли бити пуштени у рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана