Стари занати пуне џепове Бијељинцима

Љиљана Алексић
Стари занати пуне џепове Бијељинцима

Бијељина - Док многи власници радњи широм Републике Српске стављају катанац на врата и одјављују дјелатност, у Бијељини је све више оних који шансу за зараду виде у занатима и предузетништву.

Према подацима градског Одјељења за привреду, у овој години је настављен позитиван тренд те је више отворених занатско-предузетничких радњи у односу на затворене. У овом граду тренутно има 1.850 радњи, док је на крају прошле године било активно 1.827 предузетника. Највише је трговинских радњи, њих 684, док занатских има 525.

Извршни директор Занатско-предузетничког удружења "Предузетник" Милорад Стевић сматра да је повећању броја радњи допринијело то што је пословни амбијент за мале предузетнике и занатлије све бољи.

- Одлуком Скупштине града Бијељина предузетници су ослобођени плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена током прве године пословања, а они који се баве старим занатима потпуно су ослобођени плаћања таксе. Осим тога, укидање фискалних каса за занатлије значајно је допринијело позитивном тренду - рекао је Стевић.

Он је истакао да се уз овакве и сличне олакшице многи надају опстанку посла. Подршку предузетништву пружила је градска Агенције за развој малих и средњих предузећа, која је расписала јавни позив за запошљавање 28 људи.

- На позив за додјелу подстицаја предузетницима који су посао почели ове године пријавило се 13 особа, од којих је са осам потписан уговор, јер су испунили услове - рекао је директор Агенције Славиша Јовановић.

Он је додао да је ријеч о различитим дјелатностима, односно по двије које се односе на књиговодствене услуге и занатске радње, а четири су козметички салони.

- За овај позив појединачан износ средстава креће се од 1.000 до 3.000 КМ у зависности од дјелатности којом се баве те колико су уложили новца, као и да ли је ријеч о набавци опреме и основних средстава или само о запошљавању - навео је Јовановић.

Према његовим ријечима, агенција планира да до краја године распише још два јавна позива.

- Ријеч је о пројектима за подстицај развоја малих и средњих предузећа и предузетника - рекао је Јовановић.

Он је позвао привреднике да аплицирају на пројекат који финансира Агенција СИДА "Challenge".

- Из цијеле БиХ планирана је 701 пријава на овај конкурс, а ми се надамо да ће бар десетак привредника из Бијељине успјети да испуни услове конкурса - рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана