Штафета хуманости Марка води у Бјелорусију

Милијана Латиновић
Штафета хуманости Марка води у Бјелорусију

ГАЦКО - Својеврсну штафету хуманости и солидарности, савладавајући километре стазе испод планинских масива Маглића, Волујка и Лебршника, преко пространог Гатачког поља, до циља уцртаног на обали Билећког језера, истрчаће 18 спортиста и рекреативаца како би обезбиједили новац за лијечење Марка Вучковића из Билеће.

Стаза дуга 70 километара, на којој ће младићи и дјевојке из ова двије херцеговачке општине, идући викенд показати своју физичку спремност, спортски дух и изнад свега племенитост, почиње код Планинарског дома у мјесту Папин До у Гацку на надморској висини од 1.448 метара, и завршава се у Билећи која се простире на 476 метара надморске висине.

Иницијатива за организовање “Трке за здравље” потекла је од сестра Јелене и Наде Јововић из Гацка. У разговору за “Глас Српске” Нада, која је и васпитач у Дјечијем вртићу у тој општини, истиче да ова предшколска установа другу годину заредом организује Новогодишњи хуманитарни базар, који осим празничне чаролије, Гацко боји нијансама хуманости.

- На првом базару, прошле године, сакупљали смо новац за лијечење једне наше суграђанке, а како ове године “у нашем дворишту” нисмо имали никога коме је таква помоћ потребна, одлучили смо да покуцамо на врата првих комшија и помогнемо Марку Вучковићу из Билеће да оде на трансплантацију бубрега у Бјелорусију - испричала је Нада.

С обзиром на то да је епидемиолошка ситуација таква и не дозвољава окупљања у већем броју у затвореном простору, идеално рјешење била је организација трке, која ће на неки начин оживјети и атлетски дух Гацка.

- Желимо да подстакнемо наше суграђане да брину о свом менталном и физичком здрављу и коначно да трчимо сви за Марково здравље - испричала је Нада. Додаје да је од укупно 18 пријављених, 16 тркача из Гацка, а двоје из Билеће, те да се до сада пријавио велики број грађана, од Бањалуке до Требиња, па чак и из Србије и Црне Горе са жељом да “купе” километре и тако дају свој допринос овој племенитој мисији.

- Цијена једног километра је симболичних десет марака, али има и оних који зову и желе да плате више. Сав новац који се сакупи биће уплаћен на Марков рачун - испричала је Нада, нагласивши да вјерује да ће ова трка бити само увертира за неке будуће приче.

Учесник Милан Гутовић истакао је да је један од циљева промоција рекреативног трчања и здрав начин живота.

- Све то обојено је бојама хуманости. План је да свако од нас трчи по десет километара, те да посљедњи километар истрчимо сви и заједно уђемо у циљ. Резултат је најмање битан - истакао је Гутовић који је и предсједник Савјета за спорт у Скупштини општине Гацко.

Да подржи ову племениту идеју ни тренутка није се двоумио Гачанин Милош Васиљевић који жели истрчати што више километара и бити дио велике хумане приче у овом малом херцеговачком мјесту.

- Ово је својеврсна штафета хуманости и солидарности. Гачани су увијек до сада показивали хуманост па вјерујем да ће и ова прича имати срећан епилог. Не сумњам да ћемо прије трке распродати све километре. Овакве приче нас уједињују и чине јачима - рекао је Васиљевић  за “Глас Српске”.

Прве здравствене проблеме Вучковић је осјетио у октобру 2018. године, а од фебруара ове године дијализа је његова свакодневница. Овај отац двојице дјечака каже да нема ријечи којима би захвалио свим људима добре воље који желе да му помогну.

- Једина шанса је трансплантација бубрега у Бјелорусији, зашта је потребно и више од 140.000 марака. Супруга и ја тај новац немамо и без помоћи добрих људи не могу сам до циља. Надам се да ћу успјети за викенд да сачекам учеснике трке на језеру како бих им лично захвалио за сваки километар - испричао је Вучковић, који је запослен у Електро-Херцеговини у Билећи. Уз супругу и синове, радне колеге су му велика подршка.

Рачун

Сви који желе помоћи Марку Вучковићу новац могу уплатити у “Уникредит” банци на рачун 551000-99999999-32 сврха дознаке: за лијечење /трансплантација бубрега/ 45288638017 /обавезно навести/, или на девизни рачун ИБАН: БА395517002836868906 SSWIFT:БЛБАБА22.

Осим тога, активан је и “м:тел” хуманитарни број 1458, а позивом на тај број грађани донирају једну марку за лијечење овог Билећанина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана