Сребреница: У години пандемије више отворених него затворених радњи

Срна
Сребреница: У години пандемије више отворених него затворених радњи

СРЕБРЕНИЦА - Вишегодишња тенденција затврања, гашења и смањења броја занатских и других радњи у Сребреници прекинута је у 2020. години, у којој је отворено 20, а престало са радом 19 субјеката мале привреде, показују подаци општинског Одјељења за привреду и развој.

Необично је и неочекивано, али позитивно и похвално, да је баш у години епидемије вируса корона, када је свугдје дошло до затварања многих фирми и радњи и смањења броја запослених, у Сребреници прекинута дводеценијска пракса смањења броја малих бизниса, односно занатских и других радњи.

Према подацима општинског Одјељења за привреду и развој, на сребреничком подручју је на крају 2020. године активно укупно 89 предузетника или један више у односу на претходну годину.

Из овог одјељења саопштени су подаци који илуструју тенденцију смањења броја субјеката мале привреде у посљедњих неколико година, која је прошле године заустављена.

У 2016. години пријављено је 29, а одјављено 40 радњи, 2017. године отворена су 23, а одјављено је 27 субјеката мале привреде, док су 2018. покренута 22 мала бизниса, а за један више их је прекинуло рад.

У 2019. години било је за пет мање новорегистрованих од броја одјављених дјелатности.

Прошле године, како је речено Срни у ресорном одјељењу, тај тренд је заустављен и очекује се да ће се зауставити одсељавање и смањење броја становника у овом мјесту, а тиме и затварање и прекидање рад разних занатских, трговачких, угоститељских и других радњи.

Начелник Одјељења за привреду у сребреничкој општини Цвијетин Максимовић рекао је Срни да је, у оквиру више пројеката, малим и средњим предузећима и занатско-предузетничким дјелатностима у овој локалној заједници лани пружена подршка од укупно 150.000 КМ, док је за подршку пољопривредницима општина издвојила 50.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана