Сребреница: Францетићеви злочини још нису истражени

К. Ћ.
Сребреница: Францетићеви злочини још нису истражени

Сребреница - Усташе и локални муслимани приликом офанзиве снага Јуре Францетића ка Дрини убили су више од 6.000 Срба, а ти злочини су и деценијама касније остали неистражени, истакнуто је на трибини "Да се не заборави Сребреница, јуни 1943", одржаној поводом обиљежавања 72. годишњице злочина.

Учесници трибине, коју су организовали Српска православна црквена општина и Музеј жртава геноцида из Београда, истакли су да је истраживање блокирано у прошлом систему због политике братства и јединства.

- Тек када је земља проговорила и када је почело ексхумирање српских костију из јама, озбиљније се приступило истраживању злочина које су усташе починиле над српским народом у источној Босни. Злочини се могу потпуно истражити комплетирањем усташких, њемачких, четничких и партизанских докумената - рекао је в.д. директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић.

Књижевник Момир Крсмановић је преживио усташки покољ у којем су убијени његова мајка и шестогодишњи брат.

- Имао сам девет година када смо побјегли у збјег на Сјемећу. У збјегу су усташе побиле скоро све српско становништво, а незнатан број се успио сакрити у смрекама и вртачама - рекао је Крсмановић, наводећи да му је мајку и брата убио комшија Осман Шишић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана