Срце пуно љубави за дјецу са Косова

Милан Вујић
Срце пуно љубави за дјецу са Косова

Градишка - Раширених руку и отвореног срца Градишчани су у Горњим Подградцима дочекали 44 ученика и наставника из Зубиног Потока са Косова и Метохије.

Дјеца су поводом васкршњих празника посјетила Градишку, а њени становници су их хљебом и сољу у понедјељак навече дочекали испред Дома културе, приредивши им богат културно-забавни програм. Посјета Градишци дио је програма који су организатори припремили за малишане са Косова, који су обишли још неколико мјеста у Српској, а били су смјештени код бањалучких породица.

- Српска дјеца са Косова и Метохије имала су прилику да уз богат програм упознају традицију и обичаје становника поткозарског краја. Сав прилог од продатих карата намијењен је друштву српско-руског пријатељства "Косовско огњиште", које је и један од организатора посјете малишана са Косова - рекао је члан Друштва Мирко Бабић.

Народне игре из поткозарског краја малишанима су представили чланови КУД-ова "Козара", "Мирково коло" и "13 скојевки".

Евица Ђорђевић из Призрена дошла је у Бањалуку са кћеркицом Милицом. То је њихов трећи долазак у РС, а сваки пут кући се врате са дивним утисцима.

- Увек смо лепо дочекани и примљени. Овај пут смо били гости породице Чавић, са којом смо посетили манастир у Крупи на Врбасу и видели слапове. Импресије су као и увек дивне, а то много значи мојој кћерки Милици, која је једини ђак у Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Призрену. Срећна је овде, а упознала је и имењакињу Милицу са којом се одлично слаже - рекла је Ђорђевићева.

Милица је пресрећна јер је упознала много вршњака, а они јој у Зубином Потоку највише недостају.

- Очарана сам Бањалуком. Посетила сам и друга места и видела многе историјске споменике - каже Милица.

Предсједник Друштва српско-руског пријатељства "Косовско огњиште" из Бањалуке Александра Чавић рекла је да су долазак ученика заједнички организовали то друштво и Удружење "Свети ђакон Авакум".

- Овом посјетом желимо да покажемо и докажемо чврсте везе између Срба из Српске и са Косова и Метохије - нагласила је Чавићева.

Дониравши новац, хуманитарне акције подржао је и предсједник РС Милорад Додик.

- Радосни смо што су нам у гостима за вријеме васкршњих празника дјеца са Косова и Метохије. Као човјек који је рођен у овом мјесту, веома сам срећан што могу у име предсједника РС да подржим ову хуману активност - рекао је савјетник предсједника РС Милан Љепојевић.

Помоћ "Козари"

Кабинет предсједника РС новчано је помогао и КУД "Козара" из Горњих Подградаца обезбиједивши им опрему по њиховом избору вриједну око 4.500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана