Србачким ђацима тацна дража од гимназије

Дејан Јовичић
Србачким ђацима тацна дража од гимназије

СРБАЦ - Иако је Србац изразито пољопривредни крај са развијеном текстилном и дрвопрерађивачком индустријом, готово да нема заинтересованих ученика да се кроз средњошколско образовање профилишу за ову врсту занимања.

Ово су показали резултати анкете коју је Центар средњих школа “Петар Кочић” из Српца спровео у децембру међу ученицима деветих разреда с циљем израде плана уписа за наредну школску годину. Директор Миленко Живанић каже да се свега пар ученика изјаснило да би након завршетка основне школе жељело да упише школу пољопривреде и прераде хране, те шумарства и обраде дрвета, док се за текстилну струку нико није опредијелио, иако је у погонима за обраду текстила у Српцу запослено више стотина радника.

- Ослушкивали смо жеље и потребе ђака и њихових родитеља и у складу с тим спровели уписну политику. Први пут ћемо уписати 20 ученика у одјељење фризера, а поред смјера економских техничара, уводимо и смјер царинског техничара, што ће бити атрактивно за будуће средњошколце. Предвидјели смо упис и 20 ученика за смјер бравара-заваривача - казао је Живанић.

Уводи се и нови рачунарско-информатички смјер гимназије, што ће допринијети њеној популаризацији, која је, према ријечима Живанића, у паду, не само у Српцу већ и у околним општинама и градовима, гдје је смањен број уписаних гимназијалаца. Он истиче да би овакво стање требало да побољша реформа гимназије која се планира у овој години.

- У прошлој школској години уписали смо 15 ђака у једно одјељење општег смјера гимназије од планирана два одјељења са 48 ђака. Чак смо тражили сагласност министарства јер је законски минимум за одјељење 16 ђака. Имали смо и апсурдну ситуацију у којој су два ђака која су жељела да се школују за кувара морала бити уписана у гимназију, јер су због попуњености угоститељске школе остали испод црте - рекао је Живанић и додао да су смјерове конобара и кувара уписала 24 ђака.

Ђаци су показали интересовање и за медицинску струку и смјерове ветеринарског техничара и графичког дизајнера, који до сада нису постојали у Српцу. Живанић каже да би увођење нове струке и занимања ипак требало смањити одласке младих Српчана на школовање у сусједне градове.

- Од 108 анкетираних ученика њих 68,5 одсто је најавило да ће средњошколско образовање наставити у Српцу. Прошле године је тај проценат износио 57 одсто, а претпрошле 49 одсто - рекао је Живанић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић сматра да су на такву одлуку утицале и субвенције за ђачки превоз, које су обезбијеђене из општинског буџета.

- Тренутно субвенционишемо превоз за ученике првих разреда средњих школа у износу од 50 одсто, док је за наредну школску годину предвиђено субвенционисање у износу од 100 одсто - истакао је Драгосављевић.

Професорица у Средњошколског центра Мара Цвијановић Делевић каже да је нови план уписа ученика одраз не само воље ученика и њихових родитеља, већ и привредника, који нису показали жељу да се укључе у његову израду.

- Послали смо анкете на адресе 12 србачких привредника како би се изјаснили о потребама за радном снагом, али нико није послао одговор. С једним дрвопрерађивачем је разговарано о организовању праксе за ђаке и запошљавању након завршетка школе, али он то није прихватио, а ми никога не можемо натјерати - рекла је Цвијановић Делевић.

На јануарској сједници локалног парламента одборник ПДП-а Мићо Малбашић апеловао је да се организује округли сто са привредницима или посебна тематска сједница на којој би се расправљало о будућој уписној политици. 

- Сматрам да би план уписа ученика требало ускладити са планирањем општинских подстицаја за запошљавање, од чега би користили имали и привредни субјекти који би их примили након завршетка школе и тако не би имали проблема у будућности са радном снагом - рекао је Малбашић.

Обнова школе

Миленко Живанић каже да ће на будућу уписну политику позитивно утицати и започети пројекат реконструкције Средњошколског центра, вриједан око милион КМ. Он је објаснио да ће у оквиру пројекта ове године бити замијењена вањска столарија, санирано централно гријање, уређена фасада и реконструисани мокри чворови, чиме ће услови за боравак и рад запослених и ученика умногоме бити побољшани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана