Србац други пут у блокади

Цвија Мркоњић
Србац други пут у блокади

Србац - Рачун општине Србац блокиран је по налогу Пореске управе РС други пут ове године због дуга за доприносе за плате радника у износу око 216.000 марака.

Паралелно са тим Пореска управа РС блокирала је и рачун Центра за културу и спорт, који се финансира из општинског буџета, због дуга од 18.900 КМ за доприносе.

Порезници су први пут блокирали рачун општинске управе у јулу ове године након што није плаћена прва рата кредита за градњу водовода у Срђевићима и Лепеници и тада је био у блокади скоро два мјесеца. Ријеч је о кредиту у износу од 3,31 милион КМ, који је 2008. године одобрила аустријска банка Банк Аустриа Цредитансталт.

Начелник општине Драго Ћирић очекује да ће током седмице ријешити дуг за доприносе.

- Поднијели смо захтјев за репрограм дуга. Пореска управа неким фирмама опрашта много веће своте новца него што је дуг наше општине која је претрпјела поплаве. То је чиста политика - рекао је Ћирић и подсјетио да је општина током поплава претрпјела штету од 600.000 КМ и да су све трошкове финансирали из општинског буџета, а да су им приходи од ПДВ-а умањени за 32 одсто у односу на претходне двије године.

Центру за културу и спорт није исплаћено 30.000 марака дотације предвиђене буџетом општине. Радници Центра добили су дио плате за април, доприноси им нису исплаћени од децембра прошле године, нити топли оброци за протекла четири мјесеца, због чега је услиједила блокада.

- Неколико пута сам тражила да разговарам са Ћирићем, али није било разумијевања. Састанку су се одазвали предсједник Управног одбора Немања Петковић и начелник Одјељења за финансије општине Зора Газић, које сам обавијестила да ћемо привремено затворити ресторан у којем се хране радници општине - рекла је директор Центра Данијела Вукотић.

Радници општинске управе посљедњу плату су добили за август, а због неплаћања доприноса мјесецима не могу овјерити здравствену књижицу. Плате од два до седам мјесеци касне и у другим јавним предузећима и установама, а нередовна су и давања социјалним и борачким категоријама те исплата стипендија студентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана