Шпагети отровале седам студената?

Драгана Келеч
Шпагети отровале седам студената?

Пале - Због болова у стомаку седам студената из Студентског дома "Коран" завршило је у Хитној помоћи у Палама, а санитарни инспектори истражују да ли је храна у мензи кривац за њихове здравствене тегобе.

Нико од студената који су примљени у четвртак није хоспитализован, а како је истакао љекар у Хитној служби Дома здравља Пале Горан Мачар, узрок тровања биће познат у понедјељак, када буду готове анализе Хигијенско-епидемиолошке службе.

- Сви студенти примљени су са блажим стомачним тегобама и проливом. Ништа није било толико ургентно, тако да су пуштени на кућно лијечење - истакао је Мачар и додао да примљени студенти нису хтјели да обаве даље лабораторијске претраге.

Према његовим ријечима, о пријему студената одмах је обавијештена Хигијенско-епидемиолошка служба, чији су инспектори у петак ујутро отишли у Студентски дом и узели узорке хране и са радних површина.

- Када сам питао студенте шта су тог дана јели сви су казали да су ручали неке шпагете, али не можемо рећи да је узрок храна док не буду готови резултати анализа - казао је Мачар.

О тровању студената одмах је упознат и директор Студентског дома "Коран" Драган Бјелајац, који је истакао да ће детаљно бити утврђено због чега су студенти завршили у Хитној помоћи.

- У Дому здравља не знају шта је узрок тегоба које су имали студенти, јер су они одбили даље претраге, тако да се сада чекају анализе и извјештаји инспектора - рекао је Бјелајац.

Нагласио је да је затражио од Института за здравље из Источног Сарајева да њихови инспектори дођу и истраже шта је узрок здравствених проблема студената.

- Ако узрок буде храна у мензи, кривци ће сносити одговорност, почевши од мене - истакао је Бјелајац.

Предсједник Уније студената РС Предраг Говедарица рекао је да очекује детаљне анализе узрока тровања студената из Студентског центра "Коран".

- Недопустиво је да узрок тровања поново буде храна у мензи. Међутим, чекаћемо анализе које ће показати шта је у питању, и ако неко буде одговоран, треба најоштрије да буде санкционисан - нагласио је Говедарица.

Прошле године храном у мензи отровало се 27 студената који живе у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци. Сви су били хоспитализовани у бањалучком Клиничком центру, јер су вечерали макароне са пилетином, од којих су се заразили салмонелом.

Најслабија карика

Предраг Говедарица рекао је да је храна у студентским мензама најслабија карика у животном стандарду студената у РС.

- Студенти у домовима не смију да страхују на који начин ће се хранити и ти проблеми морају бити ријешени - казао је Говедарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана