Смјештај у дому у Палама и уз поскупљење најповољнији

Милош Васиљевић
Смјештај у дому у Палама и уз поскупљење најповољнији

ПАЛЕ - Студенти који се почетком нове академске године уселе у Студентски центар Пале највјероватније ће морати да издвоје више новца за смјештај него лани, али ће живот у “студењаку” и даље остати најповољнија опција, поготово ако се у обзир узме да су цијене најма станова одлетјеле у небо.

Директор Студентског центра у Палама Марко Гајовић рекао је за “Глас” да је корекција цјеновника неминовна, а посљедица је глобалног поскупљења.

- Цијене смјештаја и исхране за студенте у новој академској години биће веће, али то неће бити више од 20 одсто. Тачна цијена знаће се средином мјесеца након сједнице Управног одбора - казао је Гајовић.

Он је истакао да је то минимално повећање с обзиром на све околности.

- До сада су студенти за смјештај и храну плаћали 140 марака мјесечно, а убудуће ће та цифра бити око 165 марака - рекао је Гајовић.

Он сматра да нови цјеновник неће утицати на број станара, а “студењак” ће бити и даље прва опција како бруцошима, тако и осталим студентима.

- Нове цијене у домовима биће и даље много приступачније од оних за изнајмљивање соба током студија. У домовима нема рачуна за режије, због чега овакав начин живота остаје повољан за бројну омладину - казао је Гајовић, додавши да у Палама само кревет у приватном смјештају кошта минимално 200 марака.

Он је нагласио да се услови усклађују са потребама корисника, те да је студентима обезбијеђено све, због чега дом у Палама може парирати свјетским студентским центрима.

- Поред основних услова за живот, студенти ће у наредном периоду добити мини-теретану на отвореном, кафетерију, као интернет и ТВ салу - рекао је Гајовић.

Осим смјештаја за студенте, у дому могу да одсједну и гости, и то по веома повољним цијенама.

- Цијена ноћења је 25 марака, а са доручком 30. За полупансион треба издвојити 35, а 40 марака пун пансион. То се показало као добар потез, конкурентни смо на тржишту - каже Гајовић. 

Предсједник Омладинског студентског парламента у Палама Момчило Арбиња каже за “Глас” да је поскупљење смјештаја неминовно, чега су свјесни и студенти, али да је упркос томе живот у “студењаку” најповољнији.

- Све је поскупјело, од пелета, уља и других животних намирница, тако да је било очекивано да и цијена смјештаја и хране буду скупље од нове академске године - рекао је Арбиња.

Према његовим ријечима, студенти који се одлуче за неки од факултета у Палама имаће добре услове за студирање, али и квалитетан смјештај.

- Наш студентски центар сигурно је један од најбољих у Српској - каже Арбиња.

Додаје да је поскупио и најам станова у Палама, тако да већина студената бира студентске домове, јер је много исплативије.

- За гарсоњере студенти морају да издвоје најмање 250 марака, плус режије, о већим становима да и не причамо. Из тих разлога кревети у Студентском центру, сигуран сам, биће поново попуњени до посљедњег мјеста - рекао Арбиња, додавши да студенте радује најава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће студенти у јеку поскупљења имати одређене олакшице.

Фоча

Координатор за смјештај у студентском дому у Фочи Божица Матовић истакла је за “Глас Српске” да ће студенти на јесен највјероватније плаћати исти износ. Навела је да располажу са више од 300 двокреветних соба, а студенти су за смјештај и исхрану у овом дому мјесечно издвајали 144 КМ.

Ј. И.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана